Читај ми!

Влада прати цене горива

Влада ће предузети одговарајуће мере уколико нафтне компаније утврде цене горива које нису тржишне, рекао саветник премијера за енергетику Петар Шкундрић.

Саветник премијера Србије за енергетику Петар Шкундрић рекао је да ће Влада предузети одговарајуће мере уколико нафтне компаније које послују у Србији, приликом формирања цена горива, изађу из тржишних оквира.

Шкундрић је позвао све нафтне компаније, укључујући и Нафтну индустрију Србије, да воде рачуна о својој ценовној политици и да имају у виду укупно економско и финансијско стање у Србији, стандард грађана и утицај раста цена горива на функционисање привреде.

"Уколико се изађе из нормалних тржишних оквира моја сугестија премијеру Србије ће бити да се одређеним мерама ствари санкционишу и доведу у нормалне оквире", рекао је Шкундрић новинарима после Скупштине Националног нафтног комитета Србије.

Шкундрић није могао да прецизира које мере Влада Србије планира да предузме у том случају и да ли Влада размишља о ограничењу маржи на нафтне деривате, али је нагласио да за сада није дошло до нарушавања нормалног тржишног пословања и поремећаја на тржишту.

"Постоје реални тржишни параметри и законитости који одређују формирање цена нафтних деривата. Уколико цене горива не би пратиле цене сирове нафте и остале параметре који утичу на формирање цена нафтних деривата, као што је прерађивачка цена, држава би тада морала да интервенише," навео је саветник премијера.

Не можемо тражити од нафтних компанија да формирају своје цене горива не водећи рачуна о ценама сирове нафте на тржишту одакле набављају нафту, као и да не воде рачуна о цени прераде, нагласио је Шкундрић, додавши да Влада Србије свакодневно прати и анализира ценовну политику нафтних деривата у земљи.

Према његовим речима, цене горива у Србији биле би више за око 12 динара да су формиране по старој формули по којој је Влада одређивала максималне цене горива, а да су формиране по медитеранској формули гориво би било скупље за око шест динара у односу на цене које данас важе.

"Цене у Србији нису највише у региону и овог тренутка само Бугарска и Румунија имају ниже цене нафтних деривата од Србије", рекао је Шкундрић и навео да су захватања државе кроз акцизе, као и марже компанија у просеку у региону.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво