Читај ми!

Сајам туризма у Београду

Хиљаду излагача из 46 земаља на Међународном сајму туризма у Београду до 26. фебруара. Председник Тадић разговарао са генералним секретаром Светске туристичке организације Талебом Раифаијем.

Министар економије и регионалног развоја Небоша Ћирић отворио је на Београдском сајму Међународни сајам туризма, на којем ће се представити 1.000 излагача из 46 земаља, а први пут ће учествовати и представници Немачке, Чешке и Израела.

Ћирић је истакао да туризам за Србију представља скоро милијарду долара прихода, седам милиона ноћења, али и нову инфраструктуру, капацитете и нова радна места.

"Сајам туризма је добра прилика за промоцију нових дестинација и услуга, али и показатељ спремности за регионалну сарадњу", рекао је министар.

"Ово је највећа манифестација у области туризма, до сада организована у Србији. То показује да је Србија земља интеграција, сарадње и партнерства, да је активна у међународним организацијама, али и отворена за сарадњу са земљама у региону", истакао је Ћирић.

Генерални секретар Светске туристичке организације Талеб Рифаи рекао је да Београдски сајам туризма у последње три деценије постаје све јачи и представља један од најзначајних форума за туризам у свету.

Рифаи је навео да је у Србији, током прошле године, забележен двоструки пораст броја посетилаца и он износи 750.000, што је донело готово милијарду долара прихода.

Та стопа раста од 18 одсто је највећа у Европи, како због посвећености државног туристичког сектора тако и приватних партнера. Без обзира на економску кризу и политичке изазове, сектор туризма је прилика за милион нових радних места, али истовремено повећање конкуренције и одговорности, рекао је Рифаи.

Председница Управног одбора немачке туристичке организације и Европске туристичке комисије Петра Хедорфер рекла је да ће до краја марта бити отворена национална канцеларија у Београду, која ће, осим Србије, обухватити и пет околних земаља.

"Балкан је велики потенцијал и регион из кога се може очекивати велики број гостију", рекла је она и додала да на конкурентност европског туризма утичу три кључна фактора: сарадња и стратешко партнерство између земаља и уношење у садашње планове идентификованих будућих трендова и потреба туриста.

Земља партнер овогодишњег сајма је Турска, која заузима седмо место на листи туристичких сила света, а прошле године ту земљу је посетило 31,5 милиона туриста.

Државни секретар у турском Министарству културе и туризма Озгур Озаслан навео је да је  поносан што је његова земља партнер на овогодишњјем сајму и изразио уверење да ће тај статус допринети још бољој сарадњи две земље, посебно у области културе и туризма.

Он је додао да смо сви сви сведоци економске репресије и политичке нестабилности и да је неопходна сарадња свих земаља у региону да би се превазишао неповољан утицај.

Паралелно са Сајмом туризма, одржава се и сајам вина и изложба сувенира и хотелијерско-угоститељске опреме.

На Сајму вина окупиће се више од 120 излагача из земље и иностранства, који ће представити 300 винских етикета и богату понуду опреме за винарије, винске подруме и винотеке.

Сајам ће првог дана бити отворен за посетиоце од 10 до 18 сати, другог и трећег дана од 10 до 19 сати, четвртог дана од 10 до 17 сати, а цена улазнице је 300 динара. Сајам ће трајати до 26. фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво