Читај ми!

Регионална сарадња кључ раста

Влада Србије опредељена је за све видове сарадње у југоисточној Европи, рекао премијер Мирко Цветковић и оценио да је регион добро место за инвестирање. Кључ за привлачење инвестиција је заокружен регулаторни оквир и повољан пословни амбијент, каже премијер.

Премијер Мирко Цветковић изјавио је да је Србија прошле године била регионални лидер по висини страних директних инвестиција, које су премашиле вредност од две милијарде долара.

Цветковић је рекао да ће "многе од тих инвестиција већ у овој години дати ефекте у већој производњи, извозу и запошљавању."

Премијер истиче да је влада опредељена за све видове сарадње у југоисточној Европи и оценио да је тај регион добро место за инвестирање.

"Кроз сарадњу можемо да обезбедимо стабилност и дугорочни просперитет у овом делу Европе. Поверење које је изграђено између држава југоисточне Европе представља велики капитал за повећање привредне активности и јачање конкурентности региона", рекао је  Цветковић на отварању скупа "Југоисточна Европа – регион повољног пословног окружења".

Кључ за привлачење инвестиција је, сматра српски премијер, заокружен регулаторни оквир и повољни пословни амбијент. 

"Влада Србије је у буџету за ову годину обезбедила знатна средства за подстицај инвеститорима, али у привлачењу инвестиција значајну улогу имају и локалне самоуправе које могу да утичу на смањење корупције, бирократских процедура и ефикасност администрације", рекао је Цветковић.

Србија је, према његовим речима, у прошлој години имала раст бруто домаћег производа од два одсто, што је више него у многим земљама у окружењу.

Коментаришући оцене да Србији због великог јавног дуга прети грчки сценарио, Цветковић је рекао да нема опасности за тако нешто и да ће ребалансом овогодишњег буџета бити предвиђене мере за свођење државног дуга у предвиђене границе.

Говорећи о маржама на нафту, Цветковић је рекао да Влада Србије није разматрала могућност ограничавања марже на нафтне деривате, истакавши да је то питање доста сложено.

Пројекат сертификације општина

Цветковић је на регионалном скупу истакао значај пројекта сертификације општина на основу услова за привлачење инвестиција, који спроводи Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), иначе организатор скупа заједно с Немачком агенцијом за регионални развој.

Премијер подсећа да су Београд, Сремска Митровица, Врање, Инђија, Суботица и регион Војводине, према истраживању магазина ФДИ интелиџенс, једног од издања Фајненшел тајмса, међу градовима и регионима у Европи који имају највеће изгледе за привлачење страних инвестиција, економски раст и развој.

Председник Управног одбора НАЛЕД-а Владимир Чупић истакао је да у условима економске кризе земље југоисточне Европе могу пронаћи своју шансу у јачању регионалне сарадње и економске размене, укрупњавању тржишта кроз споразуме о слободној трговини и усаглашавању стандарда и услова пословања на нивоу региона. 

Сертификат о повољном пословном окружењу добило је 17 општина и градова у Србији који су у протеклих пет година привукли више од две милијарде евра инвестиција.

"Стабилно, предвидиво и подстицајно пословно окружење оно је што траже страни инвеститори када разматрају потенцијалне локације за улагање, и то је оно што треба да им понудимо ако желимо економски раст", закључио је Чупић.

Мас: Општине важни партнери

Амбасадор Немачке у Србији Волфрам Мас нагласио је да темпо приступања Србије ЕУ не зависи само од решавања отворених политичких питања већ да су економски и социјални развој подједнако велики изазови.

Мас је истакао да су за економски развој неопходне инвестиције, у чему кључну улогу имају локалне самоуправе.

Власт на државном нивоу у томе, такође, учествује стварањем солидног правног оквира, предвидивог правног система и одговарајуће инфраструктуре, напомиње немачки амбасадор.

"Још има доста простора за побољшање ситуације у свим областима на националном нивоу, али не треба потцењивати улогу локалних самоуправа", рекао је Мас и додао да су општине важни партнери инвеститора.

Представници Србије, Македоније, БиХ, РС и Хрватске потписали су Меморандум о сарадњи на регионалном програму сертификације општина, са циљем унапређења привредног амбијента и привлачења инвестиција у југоисточној Европи.

Меморандум је потписан у оквиру конгреса "Југоисточна Европа – регион повољног пословног окружења", а учесници тог скупа поручили су да су економска интеграција региона, уклањање нецаринских баријера, ефикаснији правни систем и добро развијена инфраструктура неопходни предуслови за унапређење пословног окружења региона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво