Читај ми!

Пад продаје аутомобила

Продаја аутомобила у Србији током прошле године смањена за 28 процената у односу на 2010. годину. Српски увозници траже од Владе хитне мере како би опстали у овако лошим условима.

Прошле године у Србији је продато 28 одсто мање аутомобила него 2010. године, што је највећи пад једног тржишта у Европи. Лоше резултате поред Србије забележиле су још само Румунија и Македонија, где је пад од пет до 10 одсто. Сви остали у Европи су се опоравили и бележе мањи раст који се креће од пет до 15 одсто.

Због смањене продаје увозници из Србије траже од Владе хитне мере да би опстали у овако лошим условима.

Истраживање једног немачког произвођача аутомобила на нашем тржишту показује да више од 70 одсто испитаника жели, али не може да купи нов аутомобил.

Сваки пети планира да ове године купи неко боље половно возило, а само пет до 10 одсто размишља о новом аутомобилу.

Више од 60 одсто анкетираних сматра да је кеш и даље најбољи начин за куповину аутомобила, а за кредит или лизинг определило би се само 5 одсто купаца.

Увозници траже да држава одмах реагује јер ће, у противном, због лоше продаје ове године морати да отпусте од пет до седам хиљада радника.

Већ сада заступници познатих брендова нуде на продају сервисно-продајне центре са особљем и овлашћењем за продају. Многе од њих ускоро ће преузети банке.

Како објашњава Милош Петровић, из Асоцијације увозника аутомобила и делова, траже се субвенције, као што је био случај са Фијатом.

"Тражимо продају старо за ново и субвенцију за возила од 1.000 евра и промену пореске политике", објашњава Петровић.

Податак да је у јануару продато 1.500 возила, од чега само 80 субвенционисаних "Фијат пунта", не обећава добру годину.

"Узимајући у обзир да је ово изборна година и да сви имамо доста проблема у економији, не верујем да ће резултати у 2012. години бити бољи од оних у прошлој 2011 години", истиче Иван Кекић из компаније "ГМ Опел Србија".

РТС незванично сазнаје да држава већ припрема пакет мера како би поспешила продају. Једна од могућих мера је промена такси и пореза за регистрацију аутомобила од две до три хиљаде кубика.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво