Читај ми!

Наставак улагања у Србију

Европске банка за обнову и развој и Европске инвестиционе банке наставиће да улажу у саобраћај и енергетику у Србији. Саобраћај и енергетика највеће развојне шансе Србије, рекао министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић.

Представници Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Европске инвестиционе банке (ЕИБ) најавили су у Београду нова улагања у саобраћај и енергетику у Србији.

На трибини "Србија у Европи" коју је организвало Министарство за инфраструктуру и енергетику Србије, представник ЕИБ-а Андреас Беикос рекао је да ће Европска инвестициона банка дати још 80 милиона евра за обилазницу око Београда и 200 милиона евра за железничку пругу од Старе Пазове до Новог Сада.

Беикос је истакоо да је ЕИБ Србији у 2010. години одобрио 690 милииона евра кредита и да су прошле године потписани уговори од 711 милиона евра. 

Према његовим речима, највише новца ЕИБ је инвестирао у путеве, али ти пројекти споро напредују због тога што се касни са припремом и објављивањем тендера.

За изградњу аутопута од Ниша до Димитровграда и од Ниша до Прешева одобрено је 579 милиона евра, рекао Беикос и истакао да охрабрује што су обављени сви тенедери, тако да ће тај новац моћи да се повуче у другој половини године.

Директорка канцеларије ЕБРД-а у Београду Хилдегард Гацек истакла је да је та банка у последњих 10 година у Србији уложила три милијарде евра у више од 180 пројеката.

Како је прецизирала, више од 40 одсто новца који је одобрила ЕБРД, отишло је у транспорт и енергетику. Инфраструктира и енергетика су кичма сваке економије, истакла је Гацек.

Шеф Канцеларије Европске уније у Београду Венсан Дежер истакао је да су енергетика и саобраћај веома важни за будуће чланство Србије у ЕУ. 

Дежер је навео да је ЕУ до сада у енергетику Србије помогла са пола милијарде евра, а развој транспорта са више од 180 милиона евра.

Министар за инфраструктуру и енергетику Србије Милутин Мркоњић рекоа је, такође, да су саобраћај и енергетика највеће развојне шансе Србије.

"Добро је и логично што су и до сада за развој саобраћајне и енергетске мреже у Србији показивале многе европске земље и не само оне", рекао је Мркоњић.

Мркоњић је на скупу, у чијем су раду учествовали амбасадори десетак земаља ЕУ, рекао да се нада да ће развој саобраћане и енергетске мреже Србије и убудуће бити међу приоритетима у односима са евроским земљама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво