Читај ми!

До стана уз помоћ државе

Уручени први уговори корисницима субвенционисаних стамбених кредита за ову годину. Држава за субвенцију стамбених кредита обезбедила милијарду и 700 милиона динара. За кредите могу да конкуришу сви који немају стан и купују га у новоградњи, а имају плату мању од 150.000 динара.

У Влади Србије уручено је првих 11 уговора корисницима субвенционисаних стамбених кредита за ову годину. Држава је обезбедила милијарду 700 милиона динара за субвенцију стамбених кредита, а како је најављено, уколико буде потребно, ребалансом буџета биће обезбеђена додатна средства.

За субвенционисане кредите могу да конкуришу сви који немају стан и купују га у новоградњи, а имају плату мању од 150.000 динара.

Грађани Србије могу узети субвенционисани кредит са обезбеђених пет одсто учешћа, док држава даје 20 одсто, који се враћају у последњих пет година отплате, и то без камате.

Један од корисника кредита Марко Бекић каже да је изабрао стан у насељу "Степа Степановић" првенствено зато што држава стоји иза целог пројекта и због тога што ће добити субвенцију у вредности од 20 одсто кредита.

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић истиче да субвенционисани стамбени кредити не важе само за насеља "Степа Степановић" и друга насеља која држава гради.

"Овом уредбом станове могу да купе и сви они који хоће да купе станове код приватника у било ком граду, уколико је реч о новоградњи", објашњава Дулић.

Највећи износ кредита је 100.000 евра. Максимална, прописана камата је четири и по одсто, заједно са шестомесечним еурибором.

Весна Ћирић из Националне корпорације за осигурање кредита каже да су потписани уговори са 11 банака, али и да се очекује да ових дана стигне још десетак уговора.

За стан од 50.000 евра, минимално учешће је 2.500 евра. Бескаматни кредит државе је 10.000 евра.

Ако се кредит узима на 30 година, рата ће 25 година бити 250 евра, а последњих пет година 170 евра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво