Читај ми!

Ускоро уговор за "Јужни ток"

Потписивање уговора за изградњу "Јужног тока" очекује се у блиској будућности, најавио Душан Бајатовић, након састанка са председником "Гаспрома" у Москви.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић састао се са председником "Гаспрома" Алексејем Милером у седишту руске компаније у Москви, где су разговарали о статусу пројекта "Јужни ток" и потписивању уговора за рад на делу гасовода кроз Србију.

Потписивање овог уговора "очекује се у блиској будућности", саопштио је "Гаспром", који наводи да је Бајатовић потврдио намеру да потпише дугорочни уговор о купопродаји руског гаса у обиму од око две милијарде кубних метара годишње.

Посебно је истакнут значај складишта гаса у Банатском Двору, првог изграђеног објекта у оквиру пројекта "Јужни ток", а Бајатовић је оценио, како је наведено у саопштењу, да је захваљујући том складишту Србија снизила потражњу гаса током екстремно хладних дана.

Изградња "Јужног тока" кроз Србију требало би да донесе нашој земљи око пола милијарде евра инвестиција и 2.200 радних места, док би се годишњи приходи од експлоатације гасовода и наплате транспорта мерили стотинама милиона евра.

Коначна инвестициона одлука о изградњи "Јужног тока", као и његова траса требало би, како је раније најавио Милер, да буду познате крајем текуће године, а одмах потом би се приступило изградњи гасовода.

Он је такође истакао да се Гаспром, "без претеривања", бави питањем пројекта "Јужни ток" 24 часа дневно, као и да су Европи неопходни нови коридори за испоруке руског гаса без транзитних посредника.

Учешће у пројекту Јужни ток потписале су владе Бугарске, Србије, Мађарске, Грчке, Словеније, Хрватске и Аустрије.

"Јужни ток" се реализује ради разгранавања испорука гаса европским потрошачима.

Учесници тог пројекта су руски "Гаспром", са уделом од 50 одсто, италијанска компанија "Ени", с учешћем од 20 одсто и немачка "Винтершал" и француска "ЕдФ" са по 15 одсто удела.

Планирано је да се тај гасовод састоји од четири линије капацитета од по 15,57 милијарди кубних метара гаса годишње.

Увођење прве линије у рад планирано је за децембар 2015. године, док се пуштање пуног капацитета од 63 милијарде кубних метара очекује до 2018. године.

Оријентациона вредност "Јужног тока" достиже 15,5 милијарди евра, од чега је 10 милијарди евра предвиђено за изградњу подморске деонице у Црном мору, а пет и по милијарди евра за копнену деоницу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво