Читај ми!

Услови ММФ-а за наставак преговора

Међународни монетарни фонд ће, као услов за наставак равизије аранжмана са Србијом, захтевати елиминисање додатне потрошње и повећање дуга. ММФ препоручује спровођење структурних реформи, али и подизање стопе пореза.

Као услов за наставак ревизија аранжмана са Србијом, Међународни монетарни фонд ће захтевати постизање договора о законодавним мерама које ће елиминисати додатну потрошњу и повећање дуга, наведено је у препорукама ММФ-а, које су објављене на сајту Народне банке Србије.

Како је прецизирано, наставак ревизија аранжмана захтеваће постизање споразума о ребалансу буџета за 2012. годину којим ће се елиминисати додатна потрошња и емитовање дуга, усвајању средњорочног фискалног програма и убрзању структуралних реформи.

После избора, власти треба да без одлагања покрену структуралне реформе да би се решило питање кључних уских грла код раста. Прелазак Србије на ефикаснију економију којом доминира приватни сектор знатно касни за најуспешнијим упоредивим земљама у региону.

Одмах после избора треба усвојити средњорочни фискални програм којим би требало да се дуг доведе на одржив ниво.

Очекује се да ће јавни дуг остати изнад законом прописане горње границе од 2012. године, па надаље чак и уколико се фискална политика буде руководила правилом о фискалном дефициту.

Мисија се стога залаже за политику којом ће се дуг спустити на ниво испод законом прописане границе од 45 процената, као што је предвиђено оквиром о фискалној одговорности.

Кораци у правцу реализације ових циљева обухватају смањење субвенција и трансфера, смањење масе зарада поврх онога што подразумевају актуелна правила о индексацији.

Виши порези

Други кораци који ће највероватније морати да буду уведени обухватају проширење основице пореза на добит предузећа, доходак грађана и пореза на имовину и повећање стопе ПДВ-а, која је и даље једна од најнижих у региону.

Поред тога, трајна фискална консолидација би требало да се позабави питањима као што су реформа запослености у јавном сектору, укључујући и здравство и образовање, рационализација државних и друштвених предузећа и пензиона реформа.

Следећа влада би требало да размотри свеобухватну пореску реформу која обухвата смањења директних пореза. Као што је већ помињано током разговора у оквиру ранијих аранжмана, власти би требало да размотре свеобухватну пореску реформу која обухвата смањења социјалних доприноса и повећање индиректних пореза и пореза на имовину.

Прелиминарно је договорено да се мисија ММФ-а врати у Београд средином 2012. године, после избора, да би са новом владом разговарала о корацима који су потребни да би се наставиле ревизије програма.

Завршетак прве ревизије стенд-бај аранжмана одложен је зато што буџет за 2012. годину није у складу са договореним фискалним програмом, којим је планирано да фискални дефицит износи 4,25 одсто бруто домаћег производа и ограничавање издавања домаћих државних гаранција на око један проценат БДП-а.

Међутим, усвојени буџет за 2012. годину предвиђа и додатно емитовање јавног дуга, укључујући државне гаранције, и пројекте финансиране из домаћих извора, у износу од скоро два процента БДП-а.

Буџет за 2012. годину такође подразумева значајно виши дуг него што је фискално одговорно, чиме се поткопава главни стуб реформског програма подржаног аранжманом, наведено је у препорукама ММФ-а.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије