Читај ми!

Предузећа без рестрикција

Испорука струје привреди нормализована. ЕПС препоручује да и наредних недељу дана остану на снази мере за смањење декоративне и јавне расвете као и мере о прекограничном преносу струје. Стабилно снабдевање топлана гасом.

Електроенергетска ситуација у Србији је стабилизована, потрошња струје је смањена и од данас су престале да важе ванредне мере за искључење струје привреди, саопштили су чланови Радне групе за сигурно санбдевање енергентима апелујући и даље на потрошаче да штеде струју.

У Србији је јуче потрошено 129 милиона киловат-часова, чему су допринели смањене потрошње у индустрији и мања потрошња током празника и викенда.

Генерални директор Електропртивреде Србије Драгомир Марковић рекао је да је ЕПС препоручио да наредних седам дана и даље остану на снази мере за смањење декоративне и јавне јасвете и мере о прекограничном преноса струје за потребе ЕПС-а.

Марковић је рекао да је мера ограничења испоруке струје привреди која је уведена 13. фебруара и важила "практично" четири радна дана, донела уштеду од просечно 500 мегавата.

Навео је да је укупно смањење потрошње било за око осам одсто и додао да је увоз струје иако смањен и даље велики и да је прекобилансни узвоз од 13 до 15 милиона киловат-часова дневно.

Раст спољних темепратура утиче на смањење потрошње, обнављамо депоније угља за термоелектране, а и хидрологија се благо побољшава, додао је Марковић.

Марковић је навео да је ЕПС додатни прекобилански увоз струје за време леденог таласа коштао око 63 милиона евра, истакавши да ће то компанија као и увек морати сама да плати.

Ситуација у снабдевању мазутом и гасом топлана за сада је стабилна.

Помоћник министра енергетике Милош Бањац каже да је енергетски систем "исцрпљен" и да залихе енергената на депонијама морају да се обнове.

Бањац је оценио да је Србија спремно ушла у ову зиму, али да је било тешко превидети тако ниске температуре и велике снежне падавине као оне за време леденог таласа.

"Снабдевање топлана гасом је стабилно, потрошња гаса у топланама је нешто смањена, а резерве мазута су релативно мале о чему ће морати да се води рачуна у наредним данима", рекао је Бањац и додао да ће се снабдевање потрошача гасом наставити из подземног складишта гаса Банатски Двор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара