Читај ми!

Бег од Европе

Уласком у ЕУ у Хрватској ће поскупети производња, па привредници траже помоћ државе да би остали конкурентни. Постоји могућност да се неки погони преселе у Србију, јер би се тако уштедело на трошковима, пре свега за плате.

Хрватске фирме траже од Владе у Загребу да осмисли стратегију како би производи из те земље били конкурентни на тржишту Европске уније. У супротном, постоје назнаке да би после уласка у Унију, због нижих трошкова, Хрвати могли да преселе део производње у Србију и друге земље региона.

Представници десетак највећих хрватских компанија из прерађивачке индустрије потврдили су да траже помоћ своје државе, јер ће се изласком из Цефте, зоне слободне трговине, и уласком Хрватске у Европску унију ситуација на тржишту променити.

"То значи да ће се, изласком из Цефте царинске стопе на цигарете произведене у Хрватској које се извозе у Србију променити, на пример, са 15 на 57 одсто. То знатно отежава наше услове пословања и ми смо у том смислу упозорили меродавне институције у Хрватској. Наша компанија није донела одлуку о пресељењу, и у том смислу прерано је говорити о томе", каже Предраг Грубић из "Адрис групе".

Водећи људи државе и крупног бизниса у Хрватској редовно се састају, не би ли нашли најбоље решење.

"Мислим да шанса да ће се отворити нови погони ван Хрватске није толико извесна, јер су то јако велике инвестиције. Кроз аквизиције то може, има некаквог смисла, али кроз отварање нових погона, врло тешко", каже генерални директор фирме "Бадел 1862" Срђан Ореб, али додаје да свака компанија има своју политику.

Економисти процењују да ће се ипак у наредне две-три године неке хрватске компаније одлучити да производњу преселе у Србију.

"Сценарио је реалан зато што је просечна плата у прерађивачкој индустрији у Хрватској око 630 евра, док је у Србији упола мања. При сељењу производње у Србију на 1.000 радника уштеда је непуна четири милиона евра на годишњем нивоу", каже економиста Мирослав Здравковић.

"Сама држава Србија субвенционише отварање нових радних места, тако да ће се они управо одлучити на лоцирање у пределима Србије који се граниче са Хрватском", истиче Здравковић.

Изласком Хрватске из Цефте, српска привреда добија прилику да заузме водеће место у региону. Домаћи извозници могли би да освоје тржиште Босне и Херцеговине, јер ће због активирања царинских заштита хрватски производи бити мање конкурентни.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара