Читај ми!

Израелски рецепт за пољопривреду

Израел подмирује две трећине потреба за храном, која се производи уз помоћ система за наводњавање. Кибуц Шефајим, код Тел Авива, само од развоја пољопривредних технологија, годишње приходује више од милион долара. Главне заслуге припадају научном центру, који финансира влада.

Израел је светски лидер у примени високих технологија у пољопривреди. Упркос пустињским условима, подмирује две трећине потреба за храном. Са тек пет литара кише по квадратном метру годишње, сва храна производи се уз помоћ система за наводњавање.

Екипа РТС-а обишла је неке пољопривредне развојне центре, који су најбољи пример повезаности науке и привреде.

Кибуц Шефајим налази се око 20 километара од Тел Авива. Један је од најстаријих, и најбогатијих. Годишње, само од развоја пољопривредних технологија, приходује више од милион долара. Главне заслуге припадају научном центру, који финансира влада.

Применом иригационог система, кап по кап, и других технологија за наводњавање, на отвореним пољима вишеструко се увећава принос и штити животна средина.

"У односу на друге који немају овај систем за наводњавање, уз исту количину воде, имамо 10 пута већу производњу. Оваквим наводњавањем смањујемо и количину ђубрива", каже Евелин Розентал, пољопривредни инжењер. 

Према њеним речима, земље које су богате рекама могу да повећају аграрну производњу, само ако правилно користе ресурсе и уводе нове технологије.

Иригационе технологије у пластеницима, уз оптимално грејање и вентилацију, омогућавају да се у сезони, по хектару, произведе и четири пута више воћа и поврћа него на отвореним пољима. Слично је и код узгоја крава.

У светском врху по квалитету млека 

"Током жарких лета, краве се неколико пута дневно расхлађују, како бисмо имали већу производњу млека", каже Евелин Розентал.

Израелске краве у просеку дају 12.000 литара млека годишње.

Млекар Џошуа Мирон из Научног центра "Волкани" каже да имају апарат који омогућава да се путем Интернета анализира састав млека и, на основу тих података, одређује цена.

"Ако се смањи количина масти апарат то одмах покаже, а ми сигнализирамо фармеру. Пратимо и здравље крава и указујемо на евентуални проблем", каже Џошуа Мирон.

Применом нових технологија, Израел је у светском врху по приносима и квалитету млека. У односу на грла у Америци, за петину су продуктивније, а у поређењу са европским, чак двоструко!

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара