Читај ми!

Грчки синдром у Шпанији

Шпанци протестују због нових мера штедње које значе губитак још 11 хиљада радних места. Стопа незапослености 23 одсто. Влада у Мадриду упозорава на још дубљу кризу и оштрије мере штедње.

Стопа незапослености у Шпанији достигла је критичан ниво од 23 одсто, највиши у Европској унији. Незапосленост је на највишем нивоу од 1996. године – не ради више од пет милиона људи.

Крај прошле године у Шпанији обележио је негативан привредни раст од 0,2 одсто, а и почетак нове прати исти тренд.

Рецесија у четвртој привреди еврозоне је неизбежна и влада десног центра не верује да ће успети да преполови прошлогодишњи буџетски дефицит од осам процената.

"Тешко је замислити гору полазну тачку за нову владу. Само прошле године без посла је остало више од 600 хиљада људи. Ситуација се неће поправити у кратком року, штавише, биће још гора. Тржиште рада треба да се реформише тако да буде флексибилније и прилагођено економским околностима", каже премијер Маријано Рахој.

Оштре мере штедње прете јавном сектору, а већи порези на приходе и некретнине донеће више од шест милијарди евра.

Опозиција негодује због владиних мера. "Нова власт поново прилагођава порезе на националном и регионалном нивоу, све што су радиле и претходне владе. Ваше оправдање, господине Рахој, да због високог дефицита дижете порезе, није истина већ лаж", каже Алфредо Перес Рубалкаба, лидер опозиционе Социјалистичке партије.

Шпанци су кивни, на улице Мадрида изашли су ватрогасци, медицинске сестре и други радници. Због мера штедње, тврде, још 11 хиљада људи остаће без посла.

Премијер Рахој оглушује се о протесте и планира нова буџетска смањења од око девет милијарди евра и новчано кажњавање оних који избегавају плаћање пореза.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара