Читај ми!

И динар на леду

За шест дана евро ојачао два динара. Званични средњи курс рекордна 108,4 динара. Српска валута ове године, ипак, стабилна, поручују економисти.

У протеклих шест дана курс евра порастао је два динара, на 107,4. Народна банка јуче је интервенисала, али је динар наставио да слаби. Данас ће званични средњи курс бити рекордна 108,4 динара за евро.

У неким банкама за евро траже и више од 111 динара. У мењачницама курс је повољнији, али је оних што мењају новац мало.

"Ових дана нема нешто много посла, делом и због времена. Више се бавимо чишћењем снега. Курс јесте скочио, да ли због мање посла и код нас и у банкама, да ли због доласка ММФ-а код нас, не знамо", каже мењач Милан Тадић.

Прошлог пролећа за евро је требало чак 10 динара мање. Из угла оних који отплаћују, на пример, стамбени кредит то значи да је рата била неколико хиљада динара мања.

Наде да ће се то поновити су нереалне, кажу економисти, а колико ће динар вредети највише зависи од оних који су новац уложили у државне хартије од вредности.

"Ово су краткорочне хартије и никад се не зна шта може бити окидач да инвеститори кажу: 'Нећу више динаре, хоћу евре', и да крену да купују девизе, па да на девизном тржишту имамо скок курса", наводи Фискалног савета Владимир Вучковић.

Док све већи курс ствара главобоље кредитним дужницима, стручњаци кажу да ће српска валута ове године бити релативно стабилна, али да неће јачати.

Економиста Ђорђе Ђукић сматра да повремено слабљење домаће валуте није изненађење, јер је девизно тржиште "плитко".

"Уколико се предузећа раздужују или банке враћају својим матицама, може доћи до слабљења динара. Ја сматрам да ће до окончања избора динар остати стабилан", каже Ђукић.

Народна банка је први пут од почетка године интервенисала на девизном тржишту – продала је 10 милиона евра. Упркос томе, званични средњи курс за четвртак је 108,4 динара за евро.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара