Читај ми!

Аграрна сарадња Србије и Турске

Србија и Турска имају огроман простор за сарадњу у области пољопривреде, оценили министри пољопривреде Србије и Турске, Душан Петровић и Мехмет Мехди Екер.

Министри пољопривреде Србије и Турске Душан Петровић и Мехмет Мехди Екер сложили су се да Србија и Турска имају огроман простор за унапређење сарадње у области пољопривреде, и то у свим секторима - биљној производњи, сточарству, водопривреди и научној сарадњи.

Петровић је након састанка са турским колегом истакао да у 2012. години постоје реалне могућности за врло значајан напредак сарадње две земље и унапређење трговинских односа у области пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Он је истакао да је обим размене пољопривредно-прехрамбених производа Србије и Турске у 2011. године био на вишем нивоу него у 2010. години, и да је, генерално, обим трговине повећан, али и додао да су трговински односи тек на почетку развоја.

Петровић је на конференцији за новинаре у Влади Србије прецизирао да је извоз из Србије у Турску у 2011. године повећан за 80 до 90 одсто, а да је дефицит на српској страни смањен.

Он је напоменуо да је, поред билатералног састанка министара, одржан и састанак мешовитог комитета, односно надзорног одбора који је установљен на основу споразума два ресорна министарства Србије и Турске потписаног јесенас у Анкари.

Петровић је објаснио да је реч о сталном телу које се бави решавањем свих институционалних питања у области пољопривреде и прехрамбене индустрије и уклањањем свих формалних баријера.

Министар хране, пољопривреде и сточарства Републике Турске Мехмет Мехди Екер указао је на неопходност унапређивања и повећања сарадње у области пољопривреде, јер, како је истакао, та област утиче на свакодневни живот и основа је за развој укупних трговинских и економских односа.

Он је рекао да се око 20 одсто становништва и у Србији и у Турској бави пољопривредом, те да обе земље треба да сарађују што више у тој области и размењују информације.

Екер је закључио да треба обавезно повећати учешће пољопривредно-прехрамбених производа у размени две земље, које тренутно износи око 10 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара