Читај ми!

Уредба "пробија" буџет

Нова Уредба владе Србије омогућиће локалним самуоправама веће повишице плата него што је планирано буџетом, саопштио Фискални савет. Ако се поступи по њој плате службеника у граду Београду биће за 17 одсто веће од оних у републичким органима.

Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у државним органима, нарушава фискална правила и омогућиће веће повишице плата у локалним самоуправама него што је било планирано овогодишњим буџетом, саопштио је Фискални савет.

На интернет сајту Фискалног савета, где је објављен извештај, наведено је да је променама коефицијената за обрачун зарада омогућено да просечне зараде јединицама територијалне самоуоправе и локалне самоуправе буду повећане 41 одсто, тако да ће расходи локалних буџета због тога бити већи за око 2,9 милијарди динара.

Влада Србије усвојила је 30. децембра 2011. године измену уредбе о коефицијентима за обрачун плата у државним органима.

У тим изменама, према оцени Фискалног савета, највеће повећање зарада предвиђено је за запослене у органима територијалне аутономије и града Београда.

Фискални савет је подсетио да се Законом о буџету, плате запослених у државној служби усклађују са растом цена и половином раста бруто домаћег производа (БДП).

Међутим, новом уредбом дозвољено је да плате службеника у граду Београду буду за око 17 веће у односу на плате оних који исте послове раде у републичким органима и институцијама, док ће то повећање у осталим градовима бити око шест одсто, а у општинама седам процената.

Фискални савет у извештају је истакао да се усвајањем нове уредбе највећим делом, заправо, признаје постојеће стање плата запослених у органима територијалне аутономије и локалне самоуправе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво