Читај ми!

Програм за спас компанија

Влада Војводине, на основу програма усвојеног пре две године, предузима мере за опоравак 27 предузећа, које доносе добре резултате, рекао Бојан Пајтић, после обиласка "Житопродукта".

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић изјавио је да је тренутно 27 компанија у програму спасавања лоше приватизиваних војвођанских компанија.

У тим компанијама ради више хиљада људи и за њих је везано више десетина кооперната, рекао је Пајтић приликом посете зрењанинском "Житопродукту", који је у том програму Владе Војводине.

Пајтић је подсетио да је покрајинска влада пре две године покренула пројекат спасавања колектива који имају перспективу и традицију, а који су били практично упропашћни лошом приватизацијом или неодговорним пословањем након приватизација.

"Тај програм мера подразумева укључивање свих оних инструмената којима покрајинска Влада располаже и додатно ангажовање у проналажењу стратешких партнера, тржишта, могућности инвестиција у компаније", истакао је Пајтић.

Резултати тог програма се, како је рекао Пајтић, већ виде у многим колективима где се раније дешавало да радници нису примали плате, као што је то случај био у "Житопроодукту", који је био потпуно блокиран и због чега је било угрожено снабдевање хлебом.

Покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин је рекао да је "Житопродукт" обновио пословање и да  годину дана након тога од 144 радника ради 126, "било кроз закуп словеначке компаније "Дондон", било у самом Житопродукту".

"Словеначки партнер је не само ревитализовао Житопродукт већ и пекару у Кикинди и Фиделинку, а у међувремену је уз помоћ државе дубиоза и блокада од преко 300 милиона динара скинута", рекао је Пајтић. 

Васин је истакао да ће слични пројекти бити реализовани и у зрењанском "Ипоку", "Банат семену" и додао да ће стечај у зрењанинском "Луксолу" бити завршен и фирма опорављена.

Зрењанински "Житопродукт", по одлуци Вишег суда у Београду од 1. јануара прошле године, није у власништву Ђорђа Божића којем је привремено одузето право управљања над 72 одсто имовине, а део фабрике је средином године закупила словеначка фирма "Дондон".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се