Читај ми!

"Феникс" тражи тржиште

Четрдесетак српских и словеначких грађевинских фирми основало конзорцијум "Феникс". Удружени грађевинари наступаће заједно на тржиштима источне Европе, Северне Африке, Блиског и Средњег Истока.

У Београду је потписан акт о оснивању међународног конзорцијума за грађевинарство - "Феникс", који чини више од 40 словеначких и српских предузећа, чији је циљ заједнички наступ грађевинских предузећа на трећим тржиштима.

Председник концерна "ПСП-Фарман" Бранислав Грујић рекао је да се о том конзорцијуму разговарало више од годину дана и да је пројекат добио подршку председника Словеније и Србије, са циљем да се обједине грађевинске фирме са простора бивше Југославије.

Грујић је нагласио да конзорцијум располаже великим ресурсима и да уз помоћ државе може да реализује велике пројекте на трећим тржиштима, а то су Блиски Исток, земље бившег Совјетског Савеза, Африке, односно сва она тржишта на којима су традиционално радили грађевинари бивше Југославије.

Грујић је истакао да конзорцијум већ има неколико заједничких пројеката и најавио да је у плану укључење грађевинских компанија из других република бивше Југославије, најпре из Босне и Херцеговине, која располаже квалитетним кадровима у грађевинској индустрији.

Први човек "ПСП-Фармана" нагласио је да конзорцијум за грађевинарство има више од 30.000 запослених, годишњи обрт већи од четири милијарде евра и да располаже здравим компанијама које су спремне да реализују велике пројекте на трећим тржиштима.

Он је рекао да су са српске стране у конзорцијуму грађевинске фирме нискоградње и високоградње, произвођачи пратећим метеријала и опреме, док су из Словеније то углавном испоручиоци опреме, што омогућује да конзорцијум има комплетну понуду.

Представник корпорације "Хидриа" из Словеније Исток Сељак који је такође један од копредседника конзорцијума изразио је очекивање да ће "Феникс одлично да лети" и да ће се снага индивидуалних компанија добро ујединити.

Он је рекао да "Хидриа" има одличне резултате на тржиштима западне Европе и да уједињењем са српским компанијама, које имају велике послове на истоку, могу да реализују пројекте вредне више милијарди евра.

Потписивању акта о оснивању конзорцијума присуствовао је амбасадор Словеније у Србији Франц Бут који је рекао да је време кризе добар знак да се размишља о будућности и новим пројектима и да је добро да се баш у то кризно време компаније из две земље заједнички ангажују на трећим тржиштима.

Конзорцијум поред "ПСП-Фармана" чине и српске компаније "Гемакс", "Напред", "Путеви Ужице", "Јединство Ужице", "Денеза М инжењеринг", "Градина", "Лемић група", као и словеначе "Фрагмат," "Горење", "Хелиос," "Хидриа," ИМП.

На свечаности је најављено да се ускоро очекује оснивање Управног и надзорног одбора конзорцијума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара