Читај ми!

Време за куповину банака?

До краја године из буџета мора да се обезбеди неколико стотина милиона евра како би се докапитализовало неколико домаћих банака. У супротном, финансијске институције попут ЕБРД-а преузеле би већински удео у власништву Комерцијалне или Чачанске банке.

У ишчекивању доласка мисије ММФ-а у Србију и разрешавања питања мањка у буџету, размишља се где држава може да уштеди. До краја године из буџета мора да се обезбеди неколико стотина милиона евра због наше обавезе да се докапитализује неколико домаћих банака.

У супротном, финансијске институције попут Европске банке за обнову и развој преузеле би већински удео у власништву Комерцијалне или Чачанске банке.

Криза је идеaлно време за куповину банака, али уместо да држава сада поврати део власничких удела у домаћим банкама, због недостатка новца постоји реална опасност да га изгуби.

"Ове одлуке на тржишту капитала као што је докапитализација Комерцијалне банке отварају питање да ли ће држава боље управљати кад је већински власник, тј. који је ефикаснији модел управљања кад је реч о власничкој структури", каже Зоран Грубишић, професор Београдске банкарске академије.

Да ли ће се држава одрећи већинског удела у домаћим банкама, ствар је стратешког опредељења и за сада се определила да не препушта банке странцима.

У Народној банци кажу да је најважније да банка, без обзира на то ко је власник, буде са здравим капиталом, али не занемарују ни питање ко је власник.

Гувернер НБС Дејан Шошкић сматра да је добро да постоји власничка диверсификација банкарског система.

"Добро је да постоје банке које се понашају независно од догађаја на светском финансијском тржишту, односно које имају веће учешће домаће власничке компоненте", каже Шошкић.

И неколико домаћих банака које немају страни власнички удео очекују да их држава докапитализује. Оне капитал могу да обезбеде и на берзи емитовањем акција, али после деценије искуства са странцима чини се да је много комфорније бити у крилу државе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара