Читај ми!

ЕБРД: Нижи привредни раст

Прогноза раста српске привреде од 2,1 одсто у октобру 2011. године снижена је и износи 1,1 одсто, објавиo ЕБРД.

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) снизила је прогнозу раста српске привреде у 2012. години за један процентни поен, на 1,1 одсто.

Прогноза привредног раста је у октобру 2011. године била 2,1 одсто, али је сада снижена и износи 1,1 одсто, објављено је на сајту Европске банке за обнову и развој.

EБРД оцењује да се српска привреда стабилизује, али да је раст и даље низак.

Економски раст је процењен на око два одсто у 2011. години, али ће вероватно бити нижи у 2012. години, док је инфлација крајем 2011. пала на седам одсто.

Предизборна потрошња може краткорочно да допринесе привредном расту, али главни ризици остају, углавном због изложености еврозони, а и инфлација остаје изнад нивоа који бележе земље у региону.

Наставак подршке Међународног монетарног фонда обезбеђује важну заштиту Србији од ризика, закључује ЕБРД. 

Прогноза раста је снижена и Хрватској, на један проценат са 1,9 одсто у октобру, Црној Гори на 1,9 са 2,6 одсто, БиХ на 0,5 са 2,3 одсто и Македонији на 1,8 са 2,4 одсто.

Европска банка за обнову и развој у Словенији у 2012. години очекује пад привредних активности од 1,1 одсто док је јесенас прогнозиран раст од пола процента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара