Читај ми!

Челичење железаре

Радна група Владе Србије пронаћи ће најбоље решење за "Ју-Ес Стил", јер би престанак рада компаније изазвао огромне проблеме у привреди, рекао премијер Мирко Цветковић. На челу мултиресорске радне групе биће Душан Никезић.

Циљ радне групе Владе Србије за смедеревску железару јесте да размотри ситуацију у тој компанији и да пронађе решење најбоље за Србију, рекао је премијер Мирко Цветковић. О судбини смедеревске фабрике Американци ће одлучити следеће недеље.

Потенцијално повлачење "Ју-Ес Стила" са тржишта у Србији може да доведе до великих проблема у самој компанији и до престанка рада, каже премијер. 

"Морамо да водимо рачуна како о запосленима који тамо раде тако о целини наше привреде, јер је до сада смедеревска железара, односно компанија "Ју-Ес Стил" била једна од наших највећих извозника, а исто тако је она повезана са многим добављачима из земље тако да би престанак рада изазвао огромне проблеме у нашој привреди", истакао је Цветковић.

Премијер није желео да унапред спекулише о могућим решењима до којих би дошла радна група нагласивши да ће она радити "у најбољем интересу државе, економије и запослених".

Радна група за "Ју-Ес Стил Србија" биће мултиресорска и на њеном челу ће бити државни секретар Министарства финансија Душан Никезић.

У групу ће, такође, на нивоу државних секретара ући и представници Министарства економије, Министарства трговине, Министарства инфраструктуре, Министарства рада и социјалне политике и републички јавни правобранилац.

Утицај кризе на компанију  

Говорећи о значају компаније "Ју-Ес Стил Србија" за српску економију, министар Цветковић је истакао да је значај велики имајући у виду њено учешће у индустријској производњи, везе са кооперантима, учешће у извозу, односно да је реч о једном од највећих извозника, "тако да је заиста веома важно да се јасно определи стратегија шта даље радити".

Цветковић је истакао да се и на примеру компаније "Ју-Ес Стил Србија" јасно испољава утицај светске економске кризе на привреду Србије.

"Влада већ месец дана води интензивне разговоре са представницима 'Ју-Ес Стила' и они су увек имали став да је ова влада учинила све што је могла и да, практично, они имају проблема са општом светском рецесијом и да то јесте проблем који они не могу да разреше", указао је Цветковић.

Компанија "Ју-Ес Стил Србија" саопштила је раније да су њени финансијски резултати неприхватљиви и да настоји да истражи све могућности да би се тренутна ситуација побољшала.

Економска ситуација у Европи, нарочито у Јужној Европи где се налазе и постројења "Ју-Ес Стил Србија", веома је тешка, додаје се у саопштењу.

Без додатног задуживања 

Влада Србије се приликом евентуалне куповине "Ју-Ес Стила Србија" неће додатно задуживати, већ ће новац бити обезбеђен прерасподелом у буџету, изјавила је потпредседница Владе Србије Верица Калановић.

Потпредседница Владе рекла је да ће Влада обезбедити да "Ју-Ес-Стил" ради одређеним капацитетом, зато што је то велики систем који утиче на привреду целе земље и не сме да буде препуштен сам себи.

Калановићева је казала да се слична ствар дешава и у Хрватској где је влада стала иза железаре у Сиску пошто је амерички власник одлучио да се повуче.

"Ју-Ес Стил Србија" је 9. јануара скратио радну недељу, тако што већина запослених у компанији има један дан плаћеног одсуства недељно, уз накнаду за тај дан у износу од 60 одсто од њихове пуне зараде. Како су тада објаснили из те компаније, тренутна економска криза значајно је утицала на тржиште челика и на поруџбине купаца.

Компанија, поред смедеревске железаре, има још три целине: у Шапцу, Кучеву и Луку Смедерево, а запошљава око 5.400 радника.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара