Читај ми!

НБС: Наставити аранжман са ММФ-ом

Застој у преговорима са ММФ-ом може имати озбиљне ефекте за читав низ економских параметара Србије, рекао гувернер Дејан Шошкић и апеловао да се учине додатни напори ради постизања договора и наставка аранжмана Србије са том институцијом.

Потребно је да се учине додатни напори ради постизања договора и наставка аранжмана Србије са Међународним монетарним фондом, апеловано је из Народна банка Србије.

Гувернер НБС Дејан Шошкић упозорио је, на конференцији за новинаре, да застој у преговорима са ММФ-ом може имати озбиљне ефекте на читав низ макроекономских параметара Србије.

Он је истакао да у условима међународне финансијске нестабилности, која ће бити настављена и у овој години, аранжман представља додатну гаранцију краткорочне и средњорочне макроекономске стабилности земље.

"То се одражава не само на стабилност девизног курса, то се одражава и на финансијску стабилност, потенцијално кроз утицај девизног курса и на инфлацију. Дакле, у питању је додатна гаранција очувања макроекономске стабилности наше земље", указао је Шошкић.

Према његовим речима, аранжман са ММФ-ом има директан утицај на пад премије ризика земље и повољније финансирање јавног дуга Србије, већи степен расположивости средстава и нижу цену финансирања дуга земље у наредном периоду.

Такође, поједине линије финансирања које су повољније од тржишних, а долазе од међународних финансијских институција или појединих земаља врло често су условљене позитивним аранжманом са ММФ-ом, навео је Шошкић.

Он је нагласио да би застој у преговорима са ММФ-ом негативно утицао на прилив инвестиција у Србију, како страних директних, тако и порфолио инвестиција.

Гувернер је подсетио да је аранжман додатна гаранција поштовања правила фискалне одговорности и кредибилитета фискалне политике коју Србија води, као и да је Влада Србије морала имати у виду све опасности и ризике који се могу појавити у овој години, када је почетком децембра 2011. ММФ-у послала Писмо о намерама и преузела одређене обавезе.

Шошкић је навео и да Србија последњих неколико квартала има тенденције у економској активности које су негативне или "блиске нули", "што нас додатно може бринути по питању оствареног економског раста у овој години"

"Ако имамо нижи привредни раст, морамо да се припремимо на то да ћемо имати и ниже приходе у буџету, што ће додатно нагласити значај финансирања јавног дуга и расположивост средстава за његово финансирање", прецизирао је гувернер.

Он је истакао да, у случају да економска активност буде нижа од пројектоване, Србија мора имати спремне алтернативе за финансирање буџетског дефицита - смањивање расхода или повећање прихода кроз већу наплата пореза, бољу фискалну дисциплину, евентуалну реформу пореске политике

Шошкић је навео да би проблем отплате јавног дуга и покривања буџетског дефицита могао да буде врло озбиљан и изразио наду да Министарство финансија "активно ради на одрживим стратегијама које би биле алтернативне постојећем плану за 2012. годину".

Састанак Извршног одбора ММФ-а поводом прве ревизије аранжмана из предострожности са Србијом, првобитно заказан за 23. децембар, одложен је јер усвојени буџет Србије за 2012. одступа од параметара предвиђених програмом, саопштила је у петак Канцеларија сталног представника ММФ-а у Београду.

Конкретно, емитовање државних обвезница и гаранција, као и спровођење одређених инвестиционих пројеката у супротности су са оним што би било у складу са програмом буџетског дефицита и јавног дуга.

Како се додаје, представници ММФ-а ће наставити разговоре са српским властима у циљу наставка програма када буде довољно доказа да се поново поштује фискални програм за 2012.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара