Читај ми!

Нови "Бечки споразум" није потребан

У овом тренутку нема опасности од смањеног прилива капитала банкама у Србији из њихових централа, рекао Верољуб Дугалић. Није неопходан нови "Бечки споразум" по угледу на онај из 2008. године, када су се банке договориле да не смањују ниво кредитне активности у региону.

Генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић изјавио је да у овом тренутку не постоје назнаке да ће, после снижавања кредитног рејтинга појединим чланицама ЕУ, банкама у Србији бити смањен прилив капитала из њихових централа и да ће због тога бити смањена њихова кредитна активност.

Снижавање кредитног рејтинга у другим земљама не утиче директно на економску стварност и позицију Србије, али се тиме у одређеној мери ствара неповољнија клима за инвестиције у тим земљама и то на посредан начин може да лоше утиче и на даље кредитирање овдашњих банака из њихових централа, објаснио је Дугалић у изјави Танјугу.

"Да ли ће то заиста да се догоди, тешко је у овом тренутку дати децидан одговор зато што ће они процењивати да ли је њима уносније да кредитирају клијенте у Аустрији, у Италији, или да преко својих банака овде задрже кредитни потенцијал, кредитне пласмане у Србији", прецизирао је Дугалић.

"Ми још увек немамо неке битне назнаке да ће у неком краткорочном периоду до таквих преливања доћи", додао је Дугалић.

Верољуб Дугалић истиче да се кредитна активност у Србији смањује у односу на раније године, јер банке имају све мање могућности да пронађу клијенте који ће на време отплаћивати своје обавезе.

Учешће кредита са кашњењем у отплати преко 90 дана код предузећа је достигло 22 одсто.

Према Дугалићу, кључни проблем банака није да ли ће имати довољно средстава од својих централа - уколико се појаве добри пројекти, добри клијенти, банке ће увек имати или сопствени капитал за кредитирање или та средства могу да прибаве.

Генерални секретар УБС је оценио и да снижавање кредитног рејтинга девет чланица ЕУ није превелико изненађење и, према његовим речима, "то је део једне велике стратегије повратка инвеститора на територију САД".

"После снижавања рејтинга најмоћнијој економији на свету прошлог августа, пољуљано је поверење инвеститора и они су већ размишљали да се мало више окрену Европи", навео је Дугалић.

"И сад је уследио контраударац. Снижен је рејтинг и европских земаља, а то значи мало већу несигурност за инвестиције већег обима, посебно ако оне долазе ван европског и америчког континента, а највеће инвестиције сада долазе из арапског подручја и са Далеког истока - Народне Републике Кине, Јапана", навео је Дугалић.

Верољуб Дугалић сматра да то снижавање рејтинга представља благо упозорење за велике инвеститоре. "Наравно очекује се добар сигнал, да се они опет врате тамо где су раније највише улагали, а то значи у САД", закљичио је Дугалић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара