Читај ми!

Како избећи банкрот

Упркос снижењу кредитног рејтинга Француска и Шпанија успешно су трговале својим државним обвезницама. Грчка, међутим, тек треба да се договори са приватним кредиторима о замени обвезница ако мисли да јој еврозона повећа финансијску помоћ и избегне банкрот.

Еврозона је поново на прагу рецесије, јасно је званичницима у Бриселу, као и то да се, осим на мере штедње, морају усредсредити на мере потребне да се подстакне економски раст.

Француска је зато решила да оснује индустријску банку, јер комерцијалне банке нерадо финансирају производњу. То је најавио председник Никола Саркози у покушају да одбрани свој економски програм после ударца који му је приредила америчка агенција снижавањем кредитног рејтинга.

У свету има више од 70 агенција за оцену кредитног рејтинга, али су глобално заступљене само три америчке. Иако наводно раде независно, у Италији су недавно приметили повезаност њихових прогноза са променама на берзи, па је агенција Стандард и Пурс под истрагом.

На ту агенцију је најкивнији Никола Саркози, јер је Француској снизила рејтинг уочи председничких избора, па их је опет критиковао што мењају одлуке из дана у дан. Међутим, и после губитка врхунског рејтинга, француске државне обвезнице продате су без проблема у вредности од 9,5 милијарди евра.

Аналитичар Грегори Мур каже да је "очигледно да на Француску не гледају као на лошег ученика, јер су јој каматне стопе на позајмице чак и мање него пре две недеље. Добро је да се није догодила збрка које смо се плашили", сматра он.

Аналитичари су задовољни што је и Шпанија успешно положила први тест после снижења кредитног рејтинга, јер је продала државне обвезнице у вредности од 3 милијарде евра. Грчка, међутим, тек треба да се докаже и да се са приватним кредиторима договори о замени обвезница ако мисли да јој еврозона повећа финансијску помоћ и избегне банкрот.

"За Грчку нема излаза осим договора са приватним кредиторима. Договор значи да нема опасности од неконтролисаног банкрота, могућ је само контролисани у оквиру еврозоне", истиче аналитичар Никос Христодулу .

Штедња је најчешће употребљавана реч, не само у Грчкој, него у целој Европи. Зато је запрепашћујући податак који се чуо у Европском парламенту да се у земљама двадесетседморице током године баци 89 милиона тона хране, односно половина произведене хране или скоро 180 килограма по становнику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се