Читај ми!

Лакше до стамбених кредита

Усвојена уредба о субвенционисаним стамбеним кредитима. Учешће смањено са 10 на пет одсто, рок за отплату кредита до 30 година. Уредба је усвојена како би се повећала тражња на тржишту некретнина, саопштила Влада.

Влада Србије усвојила је Уредбу о мерама подршке грађевинској индустрији кроз дугорочно стамбено кредитирање у 2012. години, којом је обавезно учешће за субвенционисане стамбене кредите смањено са 10 на пет одсто.

Право на куповину стана, уз субвенцију државе, имаће грађани који не поседују некретнину, као ни стамбени кредит, рекао је министар просторног планирања Оливер Дулић на конференцији за новинаре после седнице Владе.

Учешће за куповину стана износи 25 одсто од цене, од чега је корисник кредита обавезан да плати минимум пет одсто, а преосталу суму обезбеђује држава.

Преосталих 75 одсто цене непокретности, односно траженог износа кредита, обезбеђује пословна банка, а осигурава Национална корпорација за осигурање стамбених кредита.

Рок за отплату средстава из буџета Србије је пет година, а за отплату кредита пословне банке највише 25 година, што значи да је укупан рок отплате 30 година.

Каматна стопа за корисника кредита на део који се финансира из буџета на име учешћа износи нула одсто, а за део кредита који финансира банка максимална камата је шестомесечни еурибор плус 4,5 одсто на годишњем нивоу.

Максимални износ кредита који се може одобрити је 100.000 евра, а непокретност која је предмет куповине мора да буде новоизграђени објекат или да је у поступку изградње.

Корисник кредита ни његов брачни друг, појединачно, не могу имати плату већу од 150.000 динара. Тако је Уредбом повећан лимит нето плате за 30.000 динара. За отплату последње рате кредита старосна граница корисника може да износи максимално 70 година живота.

На пример, за стан од 40 квадрата по цени од 1.290 евра по квадрату, чија је цена 51.600 евра, минимално учешће је 2.580 евра, кредит банке 38.700, део кредитиран из буџета 10.320 евра. Рата кредита у првих 25 година била би 254 евра, а од 25. до 30. године отплате кредита 172 евра.

На пролеће два велика стамбена пројекта

Министар Оливер Дулић најавио је да ће на пролеће почети два велика стамбена пројекта: један у новом насељу "Др Иван Рибар" на Новом Београду, други за изградњу 1.700 социјалних станова у 12 градова у Србији.

Дулић је рекао да ће у насељу "Др Иван Рибар" бити изграђено око 700 станова. Требало би да радови почну у марту и тај пројекат ће се реализовати по истом моделу као изградња станова у насељу "Степа Степановић" на Вождовцу, на месту некадашње касарне.

Истичући да се приводе крају припреме за изградњу социјалних станова у Србији, он је најавио да би први радови требало да почну у наредних неколико месеци.

Одговарајући на питање новинара да ли ће станови који се граде у оквиру Програма за подршку домаћем грађевинарству бити прескупи, као у насељу "Степа Степановић" где је цена квадрата 1.290 евра, Дулић је рекао да Грађевинска дирекција Србије не остварује профит у том послу, јер на тим локацијама у Београду није могуће градити јефтиније станове а да се поштују све процедуре.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се