Читај ми!

(Не)једнаки пред законом

Када би највећи порески дужници измирили своје обавезе, био би покривен мањак буџету. Међутим, такав сценарио није реалан због забране принудне наплате од фирми у стечају, приватизацији или реструктурирању, као и због тога што пред законом, ипак, нису сви једнаки.

У Пореској управи тврде да су сва предузећа са списка највећих дужника бар једном добила решење о принудној наплати, међутим, потраживање државе завршено је само на опомени.

Груба рачуница показује да би само измиривање дугова 300 највећих пореских дужника покрило мањак у буџету за 2011. годину, а вишак би био већи од 100 милијарди динара. Међутим, такав сценарио није реалан делом због забране принудне наплате од фирми у стечају, приватизацији или реструктурирању, делом због тога што пред законом, ипак, нису сви једнаки. 

За нека предузећа, Влада је тражила да се одустане од принудне наплате, а за нека друга Пореска управа је проценила да би принудно намиривање дуга изазвало велике последице.

"На првом списку су и нека осетљива предузећа, ако ви сада блокирате предузеће и стане превоз у Београду, стаће здравство јер људи неће моћи да оду на посао, стаће школство. Они  покушавају да превазиђу тај проблем, али у неким ситуацијама мора мало и да се води рачуна", рекао је заменица директора Пореске управе Рада Костић.

Због тога, рупа у буџету попуњава се задуживањем, што, подсећају аналитичари, плаћају грађани и то са каматом.

"Не би стало градско саобраћајно предузеће, да је оно од почетка плаћало своје порезе и доприносе, него је пустило се да се дугови нагомилају и онда се само слегне раменима и каже то сада не може да се наплати", рекао је економски аналитичар Милан Ћулибрк. 

Да је неко сносио казну, односно последице за непоштовање закона, онда би се сви други добро запитали да ли би и они кршили законе, рекао је Ћулибрк. 

Различита правила

Да смо сви једнаки пред законом, правило је које важи за физичка, не и за правна лица, подсећа заштитник грађана. Одлуку о одлагању принудне наплате од предузећа од општег интереса сматра правичном јер би, у супротном, трпели грађани.

"Са друге стране не може се остати на томе, морало би се поставити питање одговорности управе тих предузећа, како је могуће да нису поштовали законе и  како је могуће да финансијски директор није обезбедио примену финансијских прописа Републике Србије", рекао је заштитник грађана Саша Јанковић.

Гледањем кроз прсте највећим пореским дужницима заправо им је направљена медвеђа услуга. 

Триста највећих дужника дугује око 70 милијарди динара; како је годишња камата 25 одсто,  њихов укупни дуг сада износи 220 милијарди динара, јер порез нису плаћали неколико година.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво