Читај ми!

Нови "Јат" за месец дана

У наредних месец дана требало би да буде решен проблем "Јат ервејза" и основана нова српска авиокомпанија, рекао министар Милутин Мркоњић. Коначна цена за мост код Бешке за неколико дана.

Оснивање новог српског авиопревозника на темељу "Јат ервејза" биће завршено у наредних месец дана "уз помоћ људи из привреде", најавио је министар за инфраструктуру и енегетику Милутин Мркоњић.

Тај процес би у сваком случају требало да буде завршен до краја мандата ове Владе, рекао је Мркоњић новинарима у Влади Србије.

Министар је истакао да Влада Србије ради на решавању судбине "Јата" и да ће то јавно предузеће бити "кориговано" односно да ће у нову авиокомпанију прећи део запослених и авиони, док ће дугови остати старом предузећу.

"Српска авиокомпанија ће наставити да постоји," истакао је министар Мркоњић.

Влада Србије је почетком августа ове године расписла тендер за стратешког партнера за оснивање нове авиокомпаније.

Други неуспешни тендер за решавање питања "Јата" је био спроведен прошле године и тада је била заинтересована само једна авиокомпанија "Балтик авијешн систем"- сувласник летонског "Ер балтика", која је касније одустала.

Ускоро о цени за мост код Бешке 

Говорећи о цени изградње новог моста преко Дунава код Бешке, Мркоњић је рекао да ће званично бити објављена у наредних неколико дана, по завршетку усаглашавања око цене са извођачем радова аустријском "Алпином" која тражи више новца.

Мркоњић је објаснио да је тај објекат грађен по савременом стандарду "жути Фидик", који предвиђа да се извођачу повери посао на основу идејног пројекта и да он после изради главни пројекат.

Министар је рекао да због тога нису унапред могли да се предвиде сви неопходни радови, јер је у питању велики инфреструктурни објекат.

Такви пројекти реализују се у дужем временском периоду, рекао је министар Мркоњић.

Тендери за деонице на Коридору 11

За две деонице будућег аутопута Београд-Чачак, од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига, биће расписани тендери у наредна два месеца, изјавио је Мркоњић.

Он је рекао да су те две деонице спремне за реализацију, као и да је Турској понуђено да учествује у тим пројектима, а Азербејџану у изградњу аутопута од Љига ка Чачку.

"У овој фази, ми са њима још разговарамо, па ћемо видети", рекао је министар истичући да ће фирмама из тих земаља бити поверен посао само ако услови буду слични као у кредитном аранжману са Кином за развој наше инфраструктуре и енергетике.

"Аутопут кроз Санџак никада није био уговаран, нити да га граде Турци, боље је да сами градимо пут од Новог Пазара до Сјенице, јер аутопут тамо није потребан", додао је Мрконић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво