Силоси пуни пшенице

У силосима има довољно пшенице до наредне жетве, тврде у удружењу "Жита Србије". Снабдевање тржишта брашном и хлебом је уредно.

На залихама је око милион тона пшенице. За редовно снабдевање млинова до жетве потребно је око 660.000 тона хлебног зрна.

Предраг Ђуровић из "Житопромета" Сента кажу да се у њиховим силосима налази довољно пшенице да могу да сачекају нови род.

"Очекујем да ћемо моћи и у наставку у првој половини године да радимо са истом несмањеном жестином у смислу количина самлевене пшенице и снабдевања како домаћег тако и иностраног тржишта са којим годинама имамо добру сарадњу", каже Ђуровић.

За производњу брашна, хлеба и тестенина, потребно је месечно 110 хиљада тона пшенице.

"У земљи имамо довољно пшенице за домаћу потрошњу, количине које се налазе у нашим силосима омогућавају и одређен извоз од пар стотина хиљада тона", каже Вукосав Саковић из "Жита Србије".

У прошлогодишњој жетви цена пшенице била је 16,5 динара за килограм, сада вреди три динара више.

Упркос њеном благом расту, житарско-млинске оганизације и даље не мењају цену брашна, која се креће од 23 до 27 динара за килограм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво