Читај ми!

Европа на погрешном путу

Мере штедње којима се Европа бори против дужничке кризе су погрешне, каже економиста и добитник Нобелове награде Џозеф Штиглиц. Чини ми се да европски лидери једноставно не схватају шта треба да раде, истиче Штиглиц.

Угледни економиста и добитник Нобелове награде Џозеф Штиглиц, у интервјуу за агенцију Блумберг, рекао је да су мере штедње којима се Европа бори против дужничке кризе погрешне и да неће уродити плодом.

Угледни економиста тврди да те мере шкоде тржишној стабилности и слабе поверење инвеститора.

"Штедња, једноставно, није решење. Тиме се неће вратити поверење. Због тога мислим да је правац којим Европа иде, нажалост, погрешан", каже Штиглиц.

Европски лидери најавили су доношење новог сета фискалних правила до 30. јануара како би зауставили ширење кризе која је већ приморала Грчку, Ирску и Португал да траже помоћ.

Најновија у низу економских недаћа и проблема је и снижавање кредитног рејтинга Европског фонда за финансијску стабилност.

"Ситуација би могла нагло да се погорша у Европи, која мора да поради више на стимулисању привредног раста. Чини ми се да европски лидери једноставно не схватају шта треба да раде", каже угледни економиста и професор на Универзитету "Колумбија".

Осврнувши се на Кину, Штиглиц је оценио као "добру ствар" успоравање привредног раста најмногољудније земље света на седам до осам одсто.

Образлажући своју оцену, Штиглиц је касније истакао да је раст друге економије света сада лакше контролисати и одржавати.

"Азијске економије се врло добро боре са кризом", рекао је економиста и похвалио Централну банку Кине која је затражила од комерцијалних банака да смање новчане резерве, односно да на располагање ставе више новца за кредите.

Пред Европом је тешка година, а дешавања на Старом континенту одразиће се у великој мери на Америку, сматра Штиглиц.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво