Читај ми!

"Пор" у Свилајнцу

Аустријска компанија "Пор” у Свилајнцу ће у августу отворити фабрику железничких прагова. Инвестиција вредна 5,6 милиона евра. Половину новца компанија обезбедила је из кредита Европске банке за обнову и развој.

Аустријска компанија "Пор" планира да обнови старе погоне Фабрике "Тик" у Свилајнцу и да у августу отвори фабрику железничких прагова. Аустријанци улажу 5,6 милиона евра, а са 2,8 милиона евра, кроз кредит, пројекат финансира и Европска банка за обнову и развој.

 

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) до сада је у Србији уложила 800 милиона евра. Пола те суме отишло је у путеве, а половина у железницу.

"Имамо план да у земљама југоисточне Европе уложимо око милијарду и осамсто милиона у инфраструктуру. У вашој земљи улагаћемо без обзира на њен статус у Европској унији, само морате да имате добре пројекте у области инфраструктуре", каже Сју Берет, директорка ЕБРД-a за инфраструктуру.

За обнову железничког Коридора 10 потребно је око пет милијарди евра. Од тог износа десет одсто одлази на железничке прагове. То је и био мотив аустријског "Пора" да гради фабрику у Свилајнцу, а привукла их је и чињеница да ће моћи да производе прагове за београдски метро, инвестицију вредну 700 милиона евра.

Валтер Рекерзурл, каже да ће фабрика бити језгро пословања "Пора" у железничким инфраструктурним пројектима у региону.

"Запослићемо у фабрици 50 радника и она је за општину попут Свилајнца изузетна шанса. Већ смо добили уверавања 'Железница Србије' да ће бити обновљен колосек пруге који иде ка Свилајнцу", наводи Предраг Милановић, заменик председника Општине Свилајнац.

Рацуница страног инвеститора веома је јасна. Уз годишњу производњу 200.000 прагова, инвестиција се сама отплаћује за две до три године, а кредит се враћа неколико деценија, уз повољну камату.

Из општине Свилајнац подсећају да ће инвеститор моћи да добије од државе субвенције од 5.000 до 10.000 евра за сваког запосленог радника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво