ЕК: Србија економски стабилна

Влада Србије одржала макроекономску стабилност, девизне резерве стабилне и са ММФ-ом утврдила је начелан споразум, наводи Европска комисија у најновијој економској анализи.

Европска комисија (ЕК) у најновијој економској анализи навела је да су српске девизне резерве стабилне и да је Влада у Београду одржала макроекономску стабилност у све већој глобалној неизвесности".

У извештају ЕК наведено је да су то "кључни налази" о Србији и подвлачи да је Међународни монетарни фонд коначно одобравање стендбај "аранжмана из предострожности" од милијарду и сто милиона евра условио ребалансом буџета Србије за 2012. годину.

ЕК је у анализи, у коју је имала увид агенција Бета, констатовала да иако је одложено давање статуса кандидата за фебруар или март, Србија је остварила "значајан напредак".

У анализи се истиче да је раст бруто домаћег производа (БДП) Србије смањен на пола процента у трећем кварталу прошле године, док је у другом кварталу био 2,5 одсто, али се указује и да је "раван економске активности одржана у последњем кварталу".

На основу прве процене, укупни БДП Србије у 2011. години порастао је за 1,9 одсто, док је у 2010. био један одсто.

Српска економија је у прошлој години, како је оценила ЕК, углавном имала раст због високог извоза, "који је остао снажан упркос јачању курса динара током године и погоршавању прилика код главних трговинских партнера Србије".

Слаби су били домаћа потражња и потрошња, а инвестиције су порасле, наведено је у извештају ЕК о Србији. Број запослених смањен за три одсто и да је прошле године достигао "историјски низак ниво од милион и 760 хиљада лица која су имала посао".

Мања инфлација, већа незапосленост

У анализи ЕК, такође, наводи се да је стопа незапослености порасла на 23 одсто радно способног становништва, док су плате и пензије, иако су одмрзнуте, реално порасле само за 0,3 одсто.

Дефицит платног биланса Србије за девет месеци прошле године био је, како је наведено, за 16 одсто виши него годину дана раније, док је трговински дефицит порастао за девет одсто.

Извоз је порастао за 17,5 одсто у првих десет месеци 2011. године, а увоз за 14 одсто, девизне резерве су увећане на 12 милијарди евра, а српски спољни дуг остао је релативно на истом нивоу и износио је 24 милијарде евра, пише у извештају ЕК.

Указано је на податке српске владе да је инфлација у прошлој години сведена на седам одсто у односу на 10,3 одсто у 2010, уз оцену да је то знатно више од три до шест одсто, колико је као циљ поставила Народна банка Србије.

У анализи ЕК наведено је да су приходи буџета Србије незнатно повећани у октобру, тако да је буџетски дефицит достигао 4,5 одсто БДП, док би у 2012. требало да буде сведен на 4,25 одсто, што је влада и договорила с ММФ-ом.

Јавни дуг Србије достигао је 14,5 милијарди евра крајем новембра прошле године, што је више од утврђене фискалне границе од 45 одсто БДП, указала је ЕК.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво