Читај ми!

Грађани у просеку дужни 818 евра

Задуженост грађана код банака на крају прошле године била је 818 евра по глави становника, што је око 2,2 просечне зараде, изјавио генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић.

Генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић рекао је да је задуженост грађана Србије код банака на крају прошле године била 818 евра по глави становника, што је око 2,2 просечне зараде.

Дугалић је на конференцији за новинаре истакао да су у региону мање задужени само становници Македоније и Босне и Херцеговине, док су испред Србије Румунија, Бугарска, Црна Гора, Хрватска и Словенија.

Дуг грађана Србије по основу кредита био је 733 евра, по основу минуса на текућим рачунима 29 евра, по кредитним картицама 49 евра, и по лизинг уговорима шест евра.

Грађани и привреда Србије су током протекле године повећали задуженост по основу банкарских кредита за 9,6 одсто на 1.898,39 милијарди динара.

Само током децембра задуженост грађана и привреде порасла је за 2,4 одсто.

Што се тиче дуга становништва, он је током протекле године повећан за 6,1 одсто, на 546,2 милијарде динара, а током децембра за 0,8 одсто.

Највећи раст у 2011. години забележен је код готовинских кредита, а затим код стамбених и пољопривредних кредита, док је пад забележен код потрошачких и кредита за рефинансирање.

Када се ради о дуговима предузећа, они су лане повећани за 9,2 одсто на 1.272,72 милијарде динара, а током протеклог месеца порасли су за 3,2 одсто.

Дуг предузетника порастао је у прошлој години за 53,5 одсто на 79,47 милијарди динара, а у децембру повећан је за 1,5 одсто.

Стандард препрека за веће коришћење кредита

Дугалић је, говорећи о стамбеним кредитима, изјавио да је ублажавање услова за узимање субвенционисаних стамбених кредита добра мера, али да је питање да ли ће она имати утицај на пораст броја тих кредита имајући у виду стандард грађана Србије и растућу незапосленост.

Верољуб Дугалић је истакао да ће та мера свакако омогућити повољније задуживање грађана по основу субвенционисаних стамбених кредита, али да се не може са сигурношћу рећи да ће број тих кредита и расти јер су грађани опрезни у погледу нових задуживања.

Влада Србије требало би у четвртак да усвоји уредбу којом ће се обавезно учешће за субвенционисане стамбене кредите смањити са 10 на пет одсто, а предвиђене су и бројне нове олакшице, најавило је Министарство животне средине, рударства и просторног планирања.

Просечан износ стамбеног кредита у еврима био је 33.000, а у швајцарским францима 47.000, рекао је Дугалић.

Учешће износа кашњења у отплати већег од 60 дана, код стамбених кредита било је 1,3 одсто, што је знатно ниже него код других врста кредита, рекао је Дугалић и додао да је то и разумљиво имајући у виду да се ради о хипотекарним кредитима.

Код стамбених кредита у еврима кашњење је било 0,8 одсто, а код кредита у швајцарцима 1,7 одсто, напоменуо је Дугалић истакавши да је број активираних хипотека до сада 271.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво