Читај ми!

"Комико" не одустаје од рафинерије

Још нема одлуке о градњи рафинерије у Смедереву. Компанија "Комико оил" побољшала понуду и чека уговор о закупу 113 хектара земљишта. Представници компаније за РТС кажу да од рафинерије не одустају.

Ни после три године размене аргумената власти и опозиције, нема одлуке о градњи рафинерије нафте у Смедереву. Седница која је почела јуче прекинута је после 12 сати расправе и наставља се у среду. Инвеститор "Комико оил" побољшао је понуду и чека уговор о закупу 113 хектара земљишта.

Заменик генералног директора "Комико оила" Радивоје Радивојевић каже за РТС да је нова понуда те компаније, коју је Град Смедерево прихватио, 652 милиона динара који ће бити плаћени одмах после потписивања уговора једнократно у року од 60 дана.

"Тај новац ће се слити у буџет Града Смедерева. И мислим да је Град Смедерево постигао добру цену у данашње време", наводи представник холандско-америчког конзорцијума.

На приговоре да би будућа рафинерија угрозила животну средину, Радивојевић наводи одредбе из уговора.

"Да бисмо показали своју озбиљност, рекли смо: 'Хајде, господо, да у уговор ставимо и следеће – да је 'Комико оил', све време пословања у Србији, осим српских закона који регулишу ову област, дужан да се придржава и закона Европске уније, који су прописани за заштиту животне средине", наводи Радивојевић.

Говорећи о енергетској дозволи, која је, такође, била спорна, представник "Комико оила" каже да је министар тражио допуну захтева.

"Ми смо допунили захтевано. Једину ствар коју нисмо доставили, то није до нас, јер ми, фактички, још нисмо закупци земљишта. Једноставно, немате локацију на којој ћете да градити. Остала потребна докумета и пројекти су достављени сходно важећем пропису", истиче заменик генералног директора "Комико oила".

Радивојевић наглашава да је "Комико" дужан да поштује рок из уговора, а да је рок за изградњу 36 месеци од тренутка добијања грађевинске дозволе.

"'Комико оил' је кадровски, технолошки, технички и финансијски, спреман да градњу рафинерије нафте Смедерево заврши у предвиђеном року", каже Радивојевић.

"Када смо чекали три године, имали стрпљења да се ово деси, имаћемо стрпљења и за будуће време", наводи Радивојевић и додаје да "Комико оил" неће одустати од градње рафинерије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво