Читај ми!

Од рецесије до највишег рејтинга

Финска је почетком деведесетих била у кризи и изгубила највиши кредитни рејтинг. После десетогодишњих мера штедње, либерализације тржишта и технолошких иновација поново је земља са највишим кредитним рејтингом.

Привреда Финске је у релативно кратком периоду успела да из дубоке рецесије постане једна од најдинамичнијих привреда у еврозони, са првокласним кредитним рејтингом, који друге европске земље готово свакодневно губе.

Финска која је почеткомдеведесетих била у кризи и тада је изгубила највиши кредитни рејтинг. После десетогодишњих мера штедње, либерализације тржишта и технолошких иновација, поново је земља са највишим кредитним рејтингом, прокоментарисао је француски привредни лист Трибин.

Привреда те нордијске земље почетком деведесетих година упала је у изненадну рецесију након распада СССР-а за који је Финска представљала трговинска врата ка Западу, а после тога су уследели и остали ударци.

Европске каматне стопе тада су порасле услед немачког уједињења и неповољно утицале на презадужена домаћинства и приватни сектор, подсећа Трибин.

Финска влада суочила се са огромним падом бруто домаћег производа (БДП) који је 1991. године био 6,5 одсто, као и са огромним социјалним давањима, јер је у 1993. стопа незапослености прелазила 18 одсто.

Банкарском сектору била је неопходна помоћ како би се избегао свеопшти крах, а јавни дуг је вртоглаво растао.

Буџет Финске који је 1989. био у плусу почео је нагло да се празни тако да је 1992. забележен дефицит од 7 одсто бруто домаћег производа.

Јавни дуг, који је 1990. износио 10 одсто БДП-а, 1996. је прешао број од 70 одсто, а тада једина агенција за процену кредитног рејтинга неке земље "Мудис", октобра 1990, снизила је Финској највиши кредитни рејтинг, да би у јануару 1992. њен рејтинг био сведен на Аа2.

Онда су уследиле једна за другом владине мере штедње засноване на смањењу јавних трошкова које су посебно биле ригорозне, а за време конзервативне владе премијера Лира Винанена извршена је реконструкција читавог државног финасијског система формираног током шездесетих година.

Земља је поново задобила поверење на тржишту када је 1995. нови социјалдемократски премијер Паво Липонен одлучио да продужи реформе Винанена.

Убрзо су каматне стопе Финске почела да падају, а буџет се уравнотежио 1997. године, после чега је агенција "Мудис" Финској поново доделила највиши кредитни рејтинг ААА.

Нису само буџетске мере допринеле опоравку Финске, јер је Хелсинки убрзано извршио економску либерализацију како би се привредни раст подстакао.

Држава инспирисана теоријом привредних циклуса и економског развоја аустријског економисте Јозефа Шумпетера препустила је судбини секторе погођене кризом, усмеравајући свој капитал ка предузећима које су имале развојни потенцијал.

Финска економија, уз примену мера штедње и подржана сектором високе технологије као што је "Нокија", сада је по привредном расту у самом врху еврозоне повративши на тај начин највиши суверени кредитни рејтинг.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво