Читај ми!

Нижи рејтинг за девет чланица еврозоне

"Стандард енд Пурс" смањио кредитни рејтинг девет од 17 чланица еврозоне. Најјача економија ЕУ, после Немачке, Француска, остала без највишег кредитног рејтинга.

Агенција "Стандард енд Пурс" (С&П) смањила је кредитни рејтинг девет од 17 чланице зоне евра, међу којима су и Француска и Аустрија, које су до сада имале највишу оцену, троструко А.

После Немачке најјача економија ЕУ Француска, остала је без највишег кредитног рејтинга и сада има АА+ са "негативном" прогнозом, што значи да није искључено њено даље снижавање. Аустрија, такође, има АА+, с тим што је за њу прогноза "стабилна".

Агенција "С&П" снизила је рејтинге још седам држава-чланица еврозоне које су имале рејтинг нижи од врхунског - Малте, Словачке и Словеније за по један степен, док су Италија, Португал, Шпанија и Кипар изгубили по два степена. Трошкови задуживања поменутих земаља могли би да порасту због ове одлуке.

Француски премијер Франсоа Фијон рекао је да је одлука агенције "Стандард енд пурс" била очекивана.

"Нисмо чекали на оцену нашег кредитног рејтинга да бисмо знали које су нам обавезе. То су смањивање дефицита, побољшање конкурентности и обезбеђивање да еврозона има одговарајуће управљање", рекао је Фијон.

Финансијски аналитичар Жереми Гудишон каже да су неке гласине протеклих недеља  указивале да би могло доћи и до већег пада кредитног рејтинга и сматра да неће бити промена каматних стопа у Француској.

Званични Беч окарактерисао је потез као неразумљив, а први човек владе и вицеканцелар наглашавају чињеницу да је та земља усвојила правила за смањење ризика за аустријске банке у Мађарској и другим земљама Централне и Источне Европе.

''Морамо то сагледати у правој димензији. У питању је само једна рејтинг агенција, а две друге су недавно потврдиле врхунски бонитет Аустрије. Финансијско тржиште реагује само када две агенције снизе кредитни рејтинг'', сматра гувернер аустријске Народне банке Евалд Новотни.

Комесар Европске уније за монетарна питања Оли Рен жали због одлуке агенције "Стандард енд пурс" и наглашава да је еврозона предузела мере на свим фронтовима као одговор на кризу и да напредује у смиривању стања на финансијским тржиштима.

За разлику од кажњених земаља, кредитни рејтинг Немачке, Финске, Холандије и Луксембурга остао је на највишем нивоу.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекала је поводом снижавања бонитета девет чланица еврозоне, како је пред Европом "дуг пут" до повратка поверења инвеститора.

Европа треба хитно да примени споразум о већој фискалној интеграцији и буџетској контроли, рекла је Меркелова, мислећи на споразум који би требало да буде ратификован до марта.

Један немачки посланик Михаел Фукс оптужио је агенцију "Стандард енд Пурс" да игра политичку игру, јер не смањује кредитини рејтинг Велике Британије и Америке, које имају већи јавни дуг и дефицит од Француске.

Вести о смањењу рејтинга уздрмале су финансијска тржишта и заједничка европска валута је у петак пала на најнижи ниво према америчком долару за последњих 17 месеци, на 1,267 долара за евро.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво