Читај ми!

Први корак у експлоатацији шкриљаца

Влада Србије усвојила Одлуку о покретању процедуре за избор саветника за проналажење стратешког партнера за експлоатацију уљних шкриљаца на територији Алексинца, саопштило ресорно министарство.

Одлуку о покретању процедуре за избор саветника за проналажење стратешког партнера за експлоатацију уљних шкриљаца на територији Алексинца данас је усвојила Влада Србије, саопштило је ресорно министарство.

Јавна набавка консултантских услуга саветника за припрему и спровођење избора стратешког партнера за експлоатацију, прераду и производњу нафте и нафтних деривата из уљних шкриљаца у Алексиначком басену, процењена је на 20 милиона динара, а биће покренута зато што је реализација тог пројекта од стратешког значаја за развој Србије, наводи се у саопштењу.

Процењено је да геолошки ресурс уљних шкриљаца Алексиначког басена износи око две милијарде тона.

Према прелиминарним проценама изградњом рудника, погона за припрему, прераду и добијање нафте и нафтних деривата обезбедило би се годишње око 500 до 600 хиљада тона домаће нафте.

Уљни шкриљци би се у почетним годинама вадили на површинским коповима, а касније највећим делом у подземним.

У саопштењу се наводи да ће технолошки процес експлоатације и прераде шкриљаца у Алексинцу у потпуности бити усклађен са еколошким прописима Европске уније, пошто нове технологије које се користе при експлоатацији уљних шкриљаца задовољавају најновије стандарде за очување животне средине.

Од консултанта се очекује да предложи моделе реализације стратешког партнерства и оптималан модел за реализацију тог комплексног пројекта, базираног на иницијалној студијској анализи обима неопходних радова и нивоа инвестиција.

Додела уговора о јавној набаци спровешће се у отвореном поступку у складу са Законом о јавним набавкама.

Покретањем производње нафте из шкриљаца у почетку би се омогућила делимична замена увоза сирове нафте, јер Србије годишње увози од 1,8 до 2,7 милиона тона нафте и нафтних деривата.

Јавно предузеће за подземну експлоатацију угља "Ресавица" врши детаљна геолошка истраживања локалитета "Дубрава", ради верификације изведених геолошких истражних радова, на више од 100 истражних бушотина.

Завршетак Елабората о рудним резервама се очекује до краја јануара, након чега ће се наћи на разматрању пред државном комисијом за оверу резерви.

Уљни шкриљци Алексиначког басена као енергетски ресурс представљају озбиљан потенцијал за производњу нафте, електричне и топлотне енергије, истиче се у саопштењу и додаје да кретање цена енергената на светском тржишту: нафте, гаса и електричне енергије, отвара могућност одрживе реализације тог пројекта у економском, еколошком и социјалном смислу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара