Читај ми!

Економске слободе непромењене

Србија заузела 98. место на листи од 184 земље по економским слободама, објавили америчка фондација "Херитиџ" и "Волстрит џорнал". Српску економију спутавају мањак политичке воље за реформе и неефикасност државне потрошње, оцењује се у анализи. У региону само БиХ лошије рангирана од Србије.

Србија је сврстана међу "углавном неслободне" економије на овогодишњој ранг листи економских слобода у 2011. коју су заједнички објавили америчка фондација "Херитиџ" и "Волстрит џорнал".

Економија Србије је са укупно 58 поена заузела 98. место на листи од 184 земље, што је непромењено у односу на прошлу годину и говори да је скромно побољшање у трговинским и монетарним слободама поништено слабљењем пословних слобода и управљања владиним издацима, наведено је у образложењу.

Упркос извесном напретку, укупне економске слободе Србије и даље спутава мањак политичке воље за предузимање неопходних одлучних и болних реформи.

Владина потрошња је и даље неефикасна и велика и њом се и даље слабо управља, указано је у извештају у којем се додаје да су неопходне дубље институционалне реформе како би се отклонио проблем бирократије, смањила корупција и ојачао правосудни систем који је подложан политичким утицајима.

У извештају је наведено да је Србија у протеклој деценији спровела значајне структуралне реформе у појединим областима економије.

"Некада нефункционалан банкарски систем је захваљујући реформским процесима, укључујући приватизацију и консолидацију, оживео и наставља да се развија. Економску конкурентност подстичу ниски порези, релативна отвореност за светску трговину и регулаторске реформе које су у току", указано је у извештају.

Србија је међу 43 земље европског региона заузела 37. место, а број њених укупних бодова је мањи од светског и регионалног просека.

Македонија најбоља у региону

Од земаља у окружењу испред Србије су Македонија која је заузела 43. место, Албанија (57), Бугарска (61), Румунија (62), Словенија (69), Црна Гора (72), Хрватска (83). Све те економије су сврстане међу "умерено слободне", док је иза наше земље једино Босна и Херцеговина на 104. месту која је такође "углавном неслободна".

Хонгконг је на овогодишњој листи поново заузео прво место као најслободнија светска економија, а следи га Сингапур. Те две економије су на истим позицијама још од почетка објављивања тог индекса пре 18 година.

Још две азијско-пацифичке економије - Аустралија и Нови Зеланд - заузеле су треће и четврто место, док је Швајцарска на петом. САД су пале са деветог, на 10. место, док је на зачељу Северна Кореја са свега једним бодом.

Земље су рангиране на основу 10 показатеља који покривају владавину закона, отвореност тржишта, ефикасност регулативе и размере владе.

Сви ти чиниоци показују да су светске економске слободе у прошлој години погоршане због "немарних" владиних издатака који нису успели да зауставе ширење светске финансијске кризе. Повећани владини трошкови су допринели нарастању јавних дугова и резултирали порастом бирократије која прети да спута пословну активност у приватном сектору, упозорено је у извештају.

Просечан број бодова на овогодишњој листи други је најмањи у протеклих 10 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара