Читај ми!

Одлагање наплате гомила дугове

Велика пореска дуговања настала су коришћењем могућности одлагања измиривања обавеза због тешкоћа у којима се предузећа налазе, сматрају стручњаци. У Пореској управи тврде да су њихове листе дужника тачне и да нико неће бити поштеђен наплате дуга.

Спискови највећих пореских дужника, које је Пореска управа објавила пре неколико дана, и даље заокупљају пажњу јавности. Из Пореске управе и Министарства финансија тврде да су шансе да је реч о грешци мање од једног процента. У Пореској управи понављају да нико неће бити поштеђен наплате дуга, да јавни дуг не застарева и да ће новац бити наплаћен.

Иако звучи невероватно, велики износи дугова настали су услед законом прописане забране принудне наплате од предузећа која су у стечају, процесу приватизације или реструктурирања. И код ових, као и код предузећа која и данас активно послују, већи део дуга је, заправо, камата.

Директор Пореске управе Драгутин Радосављевић каже да се један број субјеката који има поприличан дуг налази у поступку репрограма.

"Направљен је договор да они дуг измире на основу неких чврстих гаранција, хипотека, заложених права чиме гарантују да ће исплатити дуг", објашњава Радосављевић.

Стручњак за пореске прописе Ђерђ Пап сматра да су толики износи дугова настали коришћењем могућности одлагања измиривања обавеза због тешкоћа у којима се предузећа налазе.

"Не могу да верујем да неко не спроводи принудну наплату, против оних предузећа која дугују или да без вођења поступка одлагања, одложи на своју руку. Хоћу да верујем да је то тако зато што су та предузећа у тешкоћама и да су поднела захтеве за одлагање плаћања, да су захтеви у решавању или већ отплаћују део тог дуга у ратама", каже Пап.

Пооштравање казни 

Ради наплате дуговања, Пореска управа посегла је и за правним средствима. Само у 2011. години поднето је 9.000 прекршајних пријава и 1.700 кривичних пријава. Један од начина на који се може повећати проценат наплате дуговања на име пореза јесте и пооштравање казни за неизмиривање те обавезе.

Драгутин Радосављевић заговорник је политике да са пооштравањем казни оствари циљ.

"Дакле, да Пореска управа са једном ригорознијом законодавном политиком, која би, опет, уследила преко Министарства финансија и Владе Србије, угледала светлост дана у парламенту, да би са сигурношћу једном повећала јавне приходе и мотивисала грађане да се држе принципа добровољног измиривања пореских обавеза", каже Радосављевић.

Иако већина дужника сматра да им није место на списку Пореске управе, нису желели да дају изјаве.

Међу њима су и "Слобода" у Чачку и "Застава оружје" у Крагујевцу, чији се дугови мере милијардама. Саопштењима или у телефонском разговору своја дуговања негирали су Пословни простор општина Стари град и Врачар и "Србијашуме".

И појединци са листе дужника углавном тврде да је по среди грешка. Многи, међутим, нису сумњали у наводе порезника, па је, како тврде у Пореској управи, у последње две недеље, измиривање обавеза на име пореза видно повећано.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара