Читај ми!

Буџетска дисциплина за расплет кризе

Чланице Европске уније требало би најакасније до 1. марта да финализују договор о буџетској дисциплини, најављују Ангела Меркел и Никола Саркози. Лидери Немачке и Француске кажу да им је приоритет подстицање привредног раста и позивају европске земље да убрзају процес уплате новца у фонд за спас еврозоне.

Споразум о буџетској дисциплини у Европској унији, који би обухватао све њене чланице осим Велике Британије, требало би да буде потписан до 1. марта, најавио је француски председник Никола Саркози, после састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел у Берлину. Тема разговора двоје лидера биле су припреме за самит Европске уније 30. јануара у Бриселу, на којем треба да се усвоје нова фискална правила за земље еврозоне. 

Ангела Меркел је оценила да је расплета криз могућ "корак по корак, а не путем једнократног решења".

"Комбинацијом стабилних финансија и покретача привредног раста желимо јасно да поручимо да смо одлучни не само да одржимо и стабилизујемо еврозону, већ и да желимо јаку, савремену и конкурентну Европу", указала је немачка канцеларка.

Лидери Француске и Немачке су саопштили да је подстицање привредног раста у 17 земаља еврозоне њихов главни приоритет, док покушавају да обуздају ширење дужничке кризе.

По завршетку састанка, Ангела Меркел је апеловала на Грчку и њене приватне кредиторе да се хитно договоре о реструктурисању државног дуга те земље.

У супротном, указала је немачка канцеларка, Грчка неће моћи да прими следећу траншу новчане помоћи. Еврозона је у октобру договорила други пакет помоћи за Грчку, у оквиру ког су приватни зајмодавци из приватног сектора пристали на отпис 50 одсто грчког дуга.

Канцеларка је нагласила да она и председник Француске желе да Грчка прими новац, јер "желе да Грчка остане у еврозони".

Убразати пуњење фонда за спас еврозоне 

Двоје лидера су позвали европске земље да убрзају процес уплате новца у фонд за спас еврозоне, Европски стабилизациони механизам (ЕСМ), да би се подстакло тржишно поверење. Лидери су навели и да је важно брзо привести крају преговоре о новом уговору који би увео фискалну дисциплину у зони евра.

"Немачка и Француска су спремне да размотре у којој мери можемо да убрзамо уплате у фонд и тиме још једном јасно нагласимо нашу веру и подршку еврозони", рекла је Ангела Меркел. 

Немачка је инсистирала на мерама штедње, за које сматра да су неопходне да би се смањили државни дефицити и повратило поверење инвеститора. Европа се бори да креира нови уговор који би увео строжа фискална правила, а око кога су се европски лидери сагласили на самиту одржаном почетком децембра.

Лидери Немачке и Француске су новинарима рекли и да би Европа требало да упореди праксе на тржиштима рада у појединачним земљама, као и да учи од најбољих, а да би европски фондови требало да буду употребљени тако да се створе нова радна места.

Меркел и Саркози су, према свему судећи, изгладили и несугласице око контроверзног пореза на финансијске трансакције.

Канцеларка је указала да може да замисли такав порез само у оквиру еврозоне и похвалила "добар пример" који је дао француски председник, након његове изјаве да је спреман да сам уведе такав порез уколико не буде остварен паневропски договор.

Премијер Италије Марио Монти у среду долази у прву посету Берлину, а Ангела Меркел и Никола Саркози ће 20. јануара, пре наредног европског самита, путовати у Италију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара