Читај ми!

Више новца за пензије

За исплату пензија из буџета пензијског фонда биће потрошене 62 милијарде динара више него прошле године, што је резултат раста броја пензионера, две законом предвиђене повишице и преласка Војног фонда у заједнички пензијски фонд.

Буџет пензијског фонда у овој години тежак је 564 милијарде динара. За исплату пензија, али и осталих давања, из тог фонда биће потрошене 62 милијарде динара више него прошле године. Повећање расхода резултат је очекиваног раста броја пензионера, две законом предвиђене повишице пензија и преласка Војног фонда у заједнички пензијски фонд.

Пензионере највише занима колике ће бити њихове повишице у априлу и октобру. Државним буџетом из кога ове године први пут стиже чак половина новца за потребе пензијског фонда, предвиђено је да укупно повећање пензија буде пет и по одсто.

"Колико ће то бити нико у овом тренутку не зна, јер не зна колика ће бити инфлација, па чак и она, што би се рекло, константа, као категорија бруто домаћи производ из прошле године ни он не остане у току године, нова прерачунавања доведу да се и он мења", каже потпредседник Владе Јован Кркобабић.

За сада је раст БДП-а у прошлој години процењен на 1,9 одсто, по закону ће половина тог износа ући у обрачун октобарске повишице пензија, док ће априлска зависити искључиво од кретања инфлације.

Од ове године, из заједничке касе примања добија и 47.000 војних пензионера, којима ће пензије бити исплаћиване као и до сада с тим што онима који се тек пензионишу, висина пензије више неће зависити само од последње плате, већ од дужег периода стажа.

"Уз разлику што се за цивилна лица утврђује стаж и зарада у периоду од седамдесетих година, а за војна лица од 1996. године, па надаље", каже Владимир Станковић из Републичког фонда ПИО.

Број пензионера никада није био ближи броју запослених. У сада јединственом државном фонду је милион 680 хиљада пензионера, док Републички завод за статистику броји милион 754 хиљаде запослених. У тој ситуацији, свака уштеда је драгоцена.

Јован Кркобабић каже да има пензију 72, 73 хиљаде и да се слаже да и те пензије могу бити за неки проценат ниже.

Највећи број високих пензија остварен је после 2005. године, захваљујући могућности да поједини државни службеници пензију добију на основу просека плате у последњој години стажа. Та одредба у закону више не постоји.

Надлежни процењују да би дотација фонду из државне касе била и до 20 одсто нижа када би се из њега изместиле социјалне исплате попут накнада, додатака и плаћања доприноса за здравствено осигурање пензионера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара