Читај ми!

Предузетнице из нужде

Жене теже долазе до запослења, па су многе принуђене да се окрену приватном бизнису. Национална служба за запошљавање помаже женама пословним саветима, али постоји и могућност добијања субвенције.

У Србији, жене теже долазе до посла од мушкараца. На евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ), више од половине незапослених су жене. Веће шансе за запослење имају оне школованије. Има и примера изузетно успешних пословних жена, али је њих у приватном бизнису мање од мушкараца.

Археолог Сања Кнежевић је на најбољи начин сачувала сећање на претке и спасила од пропадања породично имање у селу Латковцу, старо 200 година. Покренула је сопствени бизнис и тиме решила проблем и свог и запослења родитеља.

"Било је веома тешко, али најбитније имати храброст, веру и не одустајати. Дакле, морате бити упорни, на шта год да наилазите, на какве год препреке. Бизнис је такав. Ако би све ишло глатно, не би било занимљиво", наводи Сања.

У приватном бизнису више је мушкараца него жена. Мада су одважније него раније, неретко су, у породичним предузећима, само власнице на папиру. Менаџерске послове, уместо њих, обављају мужеви или синови.

"Полако расте број жена које оснивају фирме, иако углавном из нужде. То нису предузетнице шансе, него предузетнице нужде, и то је једина шанса да се запосле", каже Сања Поповић Пантић из Удружења пословних жена.

Женама које оснивају приватне фирме НСЗ помаже саветима како да покрену посао, како да анализирају тржиште, напишу бизнис план, али и кроз новчане субвенције. Подаци показују да 60 одсто тих субвенција користе мушкарци, а 40 жене.

"То није висок износ, реч је о 160.000 динара, али то су бесповратна средства и једина обавеза је да та радња или предузеће које се формира послује годину дана и да се уредно измирују оне обавезе које се односе на доприносе и порезе према држави", каже Дејан Јовановић, директор Националне службе за запошљавање.

Много већи проблем од оснивања фирме јесте одрживост бизниса. Без обзира на профит, обавезе према држави, пословним партнерима и кредитна дуговања морају да се измирују.

У Хрватској, на пример, Влада је усвојила Стратегију развоја женског предузетништва, што женама олакшава да опстану у приватном послу. Таква иницијатива, кажу у Удружењу пословних жена, постоји и код нас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара