Читај ми!

Динар победник у региону

Упркос колебањима курса последњих дана, динар је стабилан, рекао за РТС гувернер Дејан Шошкић, уз оцену да је домаћа валута "победник" у односу на остале валуте из окружења. Када и ако буде потребе, Народна банка Србије ће интервенисати на тржишту, напомиње Шошкић.

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Дејан Шошкић рекао је да не очекује даље јачање евра у односу на динар, већ стабилност курса.

Гувернер сматра и да нема разлога да се наруши стабилност на девизном тржишту, а да је све оно што се десило у последњих неколико дана "више последица привикавања привредних субјеката на то да морају више да користе инструменте за заштиту од девизног ризика".

Гостујући у дневнику РТС-а Шошкић је рекао да ће НБС и убудуће интервенисати у ситуацијама када процени да постоји и сувише велики ценовни притисак у једном дану на кретање курса.

Шошкић је подсетио да је НБС у последња два радна дана 2011. интервенисала на девизном тржишту указавши да се често губи из вида да је евро започео прошлу годину са курсом од 106,1 а завршио је са курсом од 105,8 динара.

То је "апсолутно висок степен стабилности", сматра гувернер и додаје да да увек "има флуктуације наниже и највише".

Шошкић сматра и да се динар, посебно у поређену са другим валутама у нашем непосредном окужењу које су у сличном девизном аранжману креће врло стабилно и да је "победник у односу на друге валуте".

Упитан да ли очекује даље јачање евра, Шошкић је одговорио негативно, објаснивши да су његова предвиђања супротна и да управо очекује оно што је већ више пута најавио - стабилност.

"Ту стабилност ми (НБС) видимо, пре свега, у једном нижем нивоу инфлације у наредном периоду", рекао је он.

Динар ће сутра бити у благом паду према евру, за осам пара или 0,1 одсто и званични средњи курс ће бити 105,8694 динара за један евро, објавила је претходно НБС.

На месечном нивоу динар ће у четвртак бити слабији према евру за 2,3 одсто, док ће на годишњем бити јачи за 0,6 одсто.

Стабилизација цена

Говорећи о ценама, Шошкић је рекао да очекује стабилизацију цена, јер нема разлога за наглим променама на тржишту.

Гунернер је навео да је пројекција НБС за наредни период "управо стабилизација цена", а изразио је уверење да ће инфлација у наредним месецима достићи предвиђену границу, а затим и пасти испод ње.

"Очекујем да ћемо врло брзо, у наредних неколико месеци доћи у границу инфлационог циља и да ће инфлација још значајно пасти у наредним месецима", рекао је Шошкић.

После тога, гувернер очекује период стабилности и "повећање ефикасности монетарне политике тако да инфлација буде, не само ниска, него да буде и стабилна".

Шоскић је подсетио да договор о циљању инфлације подразумева да на крају 2012. она буде у распону од четири одсто плус-минус 1,5 одсто и изразио уверење да је то реално.

"Апслолутно је реално", рекао је Шошкић подсетивши да је почетком прошле године мало људи веровало да ћемо крајем 2011. имати једноцифрену инфлацију.

Шошкић је уверерн да предстојећа предизборна кампања неће утицати на стабилност цена као и да ће политичари поштовати фискални закон.

"Верујем да је то нормално и одговорно понашање било кога ко је на власти да се поштује закони ове земље", рекао је гувернер подсетивши и на строге механизме за контролу буџетских прихода и расхода.

Према његовим речима, буџетска ограничења су врло јасно дефинисана, а "имамо инструменте контроле буџетских прихода и расхода".

"Коначно Србија, нема ни реално простора за неке нарочите процесе који би битно нарушили фискалну стабилност, јер просто и тржишта диктирају могућности Србије да се додатно задужује", закључио је Шошкић.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара