Читај ми!

Све очи упрте у државу

Србија има услова да још више зарађује од пољопривреде. Потребно је да се производња модернизује, а на држави је да у томе помогне. Стручњаци сматрају да би било добро да се новац из буџета искористи за подстицање удруживања и сточарску производњу.

Прошле године, извоз пољопривредних производа вредео је око 2,7 милијарди долара, а суфицит је милијарду и по, односно већи него 2010. године. Србија има услова да још више зарађује од пољопривреде, али потребно је да се производња модернизује, а на држави је да у томе помогне.

Аграрни буџет за ову годину већи је за трећину, али је и даље мањи од потреба. Према рачуницама ратара, пролећна сетва ће у односу на претходну бити скупља 30 до 40 одсто.

Драган Павловић из Војловице обрађује 100 хектара и каже да од државе очекује помоћ јер су најављене више цене ђубрива, семена, а и нафте.

"Ако мисле да није добра замисао да дају по хектару, нека дају по килограму произведене робе. Ми ћемо опет бити задовољни", каже пољопривредник Драган Павловић.

И произвођачи млека надају се подршци. Никола Бодрожић из Владимировца има 50 крава, од којих тренутно половину музе. Планира да у 2012. години повећа број грла.

Малајмаре Аурел из Банатског Новог Села на чијој је фарми 220 бикова и крава каже да је најважније да новац од подстицаја стигне у прави час. "Ако нема пара за млеко ми морамо да продамо краве за клање", каже Аурел .

Подстицај сточарства 

Стручњаци сматрају да би било добро да се новац из буџета искористи за подстицање удруживања и сточарску производњу.

"Оно што би резуртирало с већим издвајањем из буџета за ове намене јесте пре свега оживљавање сточарске производње, већи тов јунади, већа извозна понуда, већи девизни приходи од извоза, а самим тим кроз сточарску производњу би се најбоље валоризовали и резултати тј. ефекти у ратарској производњи", наводи Весна Параушић, из Института за економику пољопривреде.

Надлежни поручују да ће држава најпре измирити обавезе из 2011. године када је реч о исплати подстицаја за произвођаче млека и субвенција по хектару. И у 2012. години премија за млеко биће пет динара, а субвенције по уматиченом грлу 25 хиљада динара. Ратари могу да рачунају на подршку, али још не зна каква ће она бити. Најављују и да ће робне резерве имати нову улогу, тачније да ће коначно омогућити предвидивост.

"Повећање предвидивости када су у питању трошкови на вештачко ђубриво, гориво, семе, а са друге стране повећање предвидивости када је цена пољопривредних производа, јер је значајан новац обезбеђен као гаранција буџета за кредите које би робне резерве могле да користе", каже министар пољопривреде Душан Петровић.

Новац у буџету обезбеђен је и за наставак пројекта агронома саветодаваца, запошљавање инжењера шумарства и за инвестирање у наводњавање. Такође, из министарства обећавају да ће и у 2012. години пољопривредници моћи да рачунају на субвенционисане кредите.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара