Читај ми!

Акцизе пуне буџет

Буџетски приходи од акциза на дуван и гориво, у овој години, попуниће празнину у фонду ПИО. Економисти упозоравају да ће 2012. бити "осетљива" година.

Сваки пети буџетски динар ове године, уз порезе на промет, ове године обезбеђиваће се од наплате акциза на гориво и дуванске производе. Очекују се да приходи од акциза на дуван буду  84 милијарде, а од акциза на гориво још 117 милијарди динара.

Тај износ скоро да ће бити довољан да се попуни празнина у Фонду пензијско-инвалидског осигурња, који се из буџета дотира са 50 процента.

Председница Скупштинског одбора за финансије Бранка Љиљак каже да се једне године опорезује једна врста производа, а друге године друга.

Од економске ситуације се процењује која страна привреде ће плаћати веће порезе и акцизе и на које производе ће се смањивати пореска стопа, наводи Љиљак.

Због великог оптерећења произвођачке цене цигарета и заштите домаћих фабрика, држава је предложила обавезу депоновања новца на минималне акцизе за увознике.

Ипак, домаћи произвођачи би требало да буду задовољни решењима, иако се од продаје цигарета поваћавају приходи у буџету за нових 100 милиона евра.

"Повећава се износ акцизе која се плаћа по паклици и тзв. минимална акциза која се увек плаћа на дуванске производе. У поређењу са законом који је постојао, ово не доноси значајно веће пореско оптерећење, али омогућава да се у разумном року оно увећа, тако да поступно остане исто као што је прописано у Евроспкој унији", наводи Милица Бисић, економски консултант у фирми КПМГ.

Осетљива година

И док би акцизе на приходној страни буџета требало најбезболније да га попуњавају, остаје непокривен дефицит од милијарду и 400 милиона евра.

Економисти упозоравају да ће 2012. бити веома осетљива година. У буџету је за отплату старих дугова предвиђено 59 милијарди динара, а концентрација доспећа државног дуга је највећа у наредне три године.

Професор Факултета за економију, финансије и администрацију Владимир Круљ наводи да је висина обавеза које Србија мора да сервисира 2012. године 3,6 милијарди евра.

"Због тога је битно да сви начини сливања новца у буџет буду одрживи са једне стране, са друге стране да можемо да их планирмо", истиче Круљ.

Буџет највише зависи од потрошње у земљи и стопе запослености. Отуда, највећи изазов остаје како са успореном привредном активношћу одржати систем и убирати порезе а да то буде социјално најбезболније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво