Читај ми!

Више струје из река

У наредној деценији планира се повећање количине енергије добијене из обновљивих извора, са 21 на 29 процената укупне производње. ЕПС, зато, ове године почиње обнову и градњу 23 мале хидроелектране.

Електропривреда Србије планира ове године да започне обнову и изградњу малих хидроелектрана, како би подигла производњу енергије из обновљивих извора енергије. Мале хидроелектране налазиће се на локацијама где се снага река може највише искористити, а то је подруче југоисточне и југозападне Србије.

Пројекат је подељен на два посла - први је обнова постојећих малих хидроелектрана јер су неке старе и читав век, а други је градња потпуно нових електрана.

Душан Живковић из ЕПС-а каже да је реч о 23 мале хидроелектране. Две трећине тих централа ће бити новоизграђене, док ће остала трећина обухватити ремонт старих централа.

Како би постојећи капацитет био искоришћен, прво ће бити подигнуте бране за водоснабдевање, а потом на њима, тамо где има простора, изграђене мале хидроелектране, истиче Живковић.

Градњу малих хидроелектрана са 45 милиона евра кредитира Европска банка за обнову и развој. За стручњаке су ти мали капацитети веома значајни, јер служе да се премосте кризне енергетске ситуације и смањи увоз струје. У наредне три године, кажу, рачуна се на те послове.

Јелица Путниковић из Балкан магазина наглашава да су ти пројекти посебно значајни због тога што ће на њима бити ангажоване домаће фирме и радна снага.

"Упослиће се део привреде Србије која заиста осећа ову економску кризу. За похвалу је што ЕПС неће агажовати стране копаније", наводи Путниковићева.

Живковић додаје да ЕПС тренутно ради на документацији која је потребна да се сагледају потребе за ревитализацију постојећих објеката, и да ће том документацијом бити створен услов за расписивање тендера.

Упоредо се ради и на великим пројектима. ЕПС са Немцима припрема градњу хидроелектрана на Морави, са Италијанима на Ибру, али и Дрини где је укључена и Република Српска.

Упркос чињеници да послове успорава криза, у ЕПС-у се надају да ће наћи инвеститоре и за хидроелектране Ђердап 3 и Бистрица, јер су то кажу пројекти од регионалног значаја.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво