Читај ми!

Избори, криза и инвеститори

Највеће могућности за улагања у Србији су у пољопривреди, али ове године не треба очекивати велике инвестиције, каже за РТС председник Савета страних инвеститора Костин Борк.

Први човек Савета страних инвеститора Костин Борк рекао је, у интервјуу за РТС, да ће улагања у Србију у наредној години зависити од кризе у еврозони, али и политичке стабилности у земљи.

"Највеће могућности за страна улагања у Србији су у пољопривреди. Међутим, у последње време имамо доста инвестиција у индустрију, посебно ону повезану са 'Фијатом', и у текстилну. Србија има огроман потенцијал и одличан квалитет радне снаге, добру индустријску основу", рекао је Костин Борк.

Имајући у виду да се ове године одржавају избори и да криза еврозоне траје, какву реакцију страних инвеститора очекујете у Србији?

Верујем да у 2012. години може бити оклевања нових инвеститора управо због та два изазова. Видели смо на крају прошле године да је дошло до привредног пада и због тога не треба очекивати да ове године у Србију дођу велики инвеститори.

Где видите највеће препреке за пословање?

Препреке су у квалитету пословног окружења, недостатку уређености. Рецимо, било је доста неизвесности када је реч о висини локалних пореза или тога како ће Влада да финансира обавезе. То није добро.

Које кључне проблеме бисте волели да Влада реши ове године?

Ове године очекујемо да примени законе које је усвојила и да настави дијалог са Европском унијом. Како очекујемо инвестиције у пољопривреди, тако и од Владе очекујемо да помогне те инвестиције тако што неће поставити баријере условима пословања.

Поменули сте кандидатуру Србије за Европску унију. Колико је то важно за инвеститоре да бисмо ове године могли да добијемо кандидатуру?

Европска унија, пре свега, доноси стабилност, правно, пореско и монетарно уређење. За стране и домаће инвеститоре то значи сигурност која је потребна у тренутку када се праве пословни планови, када нам је потребно да знамо шта нас чека.

Да ли мислите да ће то довести до већих улагања у Србији?

Ја сам сигуран. Апослутно сигуран.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво