Читај ми!

Принудна управа у "Агробанци"

НБС увела принудну управу у "Агробанку". Иако је ликвидност банке задовољавајућа, капитал не одговара "нивоу ризика који је та банка преузела у досадашњем пословању", наводи централна банка.

Народна банка Србије је саопштила да је увела принудну управу у Пољопривредној банци "Агробанка" из Београда.

Разрешена је досадашња управа те банке, а за принудне управнике именовани су Милорад Џамбић и Јулије Младеновић.

Досадашњи председник Извршног одбора "Агробанке" био је Душан Антонић, а председник Управног одбора Рајко Латиновић. 

Принудна управа у "Агробанку" уведена је, како је образложила НБС, због тога што је у поступку контроле те банке утврђено да њен капитал не одговара "нивоу ризика који је та банка преузела у досадашњем пословању".

Централна банка је утврдила да је задовољавајућа ликвидност банке, која је изнад прописаног минималног нивоа.

"Принудна управа представља једну од корективних мера коју НБС преузима када утврди да су испуњени услови и када оцени да ће се променом начина управљања и руковођења банком побољшати њено финансијско стање, односно заштити депозити грађана и привреде", истиче се у саопштењу НБС.

Централна банка очекује да ће, након увођења принудне управе, "Агробанка" са новим руководством наставити да редовно послује и пружа услуге својим клијентима.

Највећи појединачни акционар "Агробанке" је држава Србија, са власничким уделом од 20,07 одсто, а "Хипо кастоди" има удео од 6,92 одсто.

На крају трећег кваратла ове године "Агробанка" је имала губитак од 2,3 милијарде динара.

Досадашња управа банке је тај губитак објаснила "огромним минусом исказаним на основу индиректних отписа пласмана и резервисања који је износио 4,6 милијарди динара".

Укупна актива "Агробанке" је на крају септембра износила 78,6 милијарди динара, што је раст од почетка године од 5,6 одсто. 

Подаци о лошијим пословним резултату оборили су цену акција "Агробанке" на Београдској берзи. Јуче се акцијама те банке трговало по цени од 3.405 динара, што је за 3,3 одсто мање него претходног дана.

Највиша цена акција "Агробанке" у 2011. години била је 9.100 динара, почетком фебруара, а најнижа крајем новембра, 3.190 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво