Читај ми!

Још без уредбе о маржама

Влада није расправљала о ограничавању трговачких маржи на основне прехрамбене производе, а усвајање уредбе очекује на некој од наредних седница Владе. Потврђен споразум Србије и ЕУ за управљање кризама.

Шеф Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић изјавио је да Влада данас није разматрала Уредбу о ограничавању маржи на основне прехрамбене производе.

Михајловић је рекао да је питање маржи у надлежности Министарства пољопривреде и трговине које ће размотрити ефекте такве мере, а усвајање уредбе очекује на некој од наредних седница Владе.

Министар пољопривреде Душан Петровић рекао је раније да се разматра се снижавање трговинских маржи за брашно тип 500, шећер, уље, разне врсте меса, основне врсте млека и јогурт.

"Мислим да је у најбољем интересу трговаца да нето трговинске марже за основне животне намирнице не буду веће од 10 процената јер ће то да подигне тражњу и омогући да људи купују више и да на основу обима промета и трговине зарађују више", рекао је министар.

Влада Србије усвојила је данас предлог закона о потврђивању споразума између Србије и Европске уније о успостављању оквира за учешће Србије у операцијама ЕУ за управљање кризама.

"Србија је закључивањем овог споразума потврдила да је поуздан партнер ЕУ на свим пољима и у области заједничке безбедносне одбрамбене политике", рекао је Михајловић на конференцији за новинаре после седнице Владе.

"Ми сматрамо да овај споразум представља допринос Србије светском миру и безбедности", нагласио је Михајловић.

Усвојени су и предлози закона којима се уређује пословање у областима приватног обезбеђења и детективске делатности.

Михајловић је навео да да се на Закон о приватном обезбеђењу дуго чекало и да се њим уређује изузетно важна област у којој послује више од 3.000 фирми, као и између 25.000 и 60.000 запослених.

"Процена је да у приватним обезбеђењима има око 47.000 комада оружја и то су параметри који показују да је било неопходно да се ова област што пре законски уреди", рекао је Михајловић.

Тим законом уређује се рад правних и физичких лица у области приватног обезбеђења, као и услови за њихово лиценцирање и надзор над њиховим радом.

Предлог закона о детективској делатности

Влада је усвојила и Предлог закона о детективској делатности с циљем да се створе оптимални услови за обављање те делатности.

Тим законом биће, како је навео Михајловић, успостављен већи степен надзора, као и обавезно добијање лиценци за детективске послове, а биће прописано и то да детектив може да обавља послове само на основу уговора са странком.

"Такође, правна лица која обављају ову делатност не могу да поседују оружије. Детектив може добити дозволу за ношење оружја за самоодбрану у периоду од пет година у складу са Законом о оружју и муницији", истакао је Михајловић.н је објаснио да ће Министарство унутрашњих послова задржати основну надлежност у вези са давањем и одузимањем лиценци и у вршењу надзора.

Влада је усвојила и Предлог закона о управљању миграцијама, којим се прецизирају нове надлежности Комесаријата за избеглице.

Комесаријат ће се, када овај закон буде усвојен, звати Комесаријат за избеглице и миграције, а закон предвиђа успостваљање јединственог система прикупљања и размену података значајних за управљање миграцијама.

Влада Србије је на седници усвојила и Предлог закона о запошљавању странаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво