Читај ми!

Пријаве против три предузећа

Државна ревизорска институција поднела кривичне пријаве против "Железница Србије", "Путева Србије" и "Медијане" у Нишу. Законе о јавним набавкама и о буџетском систему прекршило више министарстава, саопштио државни ревизор Радослав Сретеновић. "Железницама" трошкови фактурисани техничком грешком, објавило то предузеће.

Државни ревизор Радослав Сретеновић изјавио је да је Државна ревизорска институција поднела три кривичне пријаве, против "Железнице Србије", "Путеви Србије" и "Медијане" у Нишу.

Представљајући извештај о ревизији Нацрта закона о завршном рачуну буџета за 2010. годину, Сретеновић је рекао да је код "Железница Србије" утврђено да је 331 особа користила рекреативни одмор, за шта су исплаћена средства са рачуна железнице, а да при том те особе нису запослене у том предузећу. Реч је о износу од 4,19 милиона динара.

Такође, како је навео Сретеновић, у том предузећу су плаћане стоматолошке услуге за запослене, чланове њихових породица и пензионере, иако су те услуге изузете према Закону о здравственом осигурању.

Тиме је причињена штета предузећу у износу од 17 милиона динара, нагласио је државни ревизор.

Код "Путева Србије" утврђено је да нису уплаћене путарине и накнаде за коришћење путева од 2008. године, у износу од 158 милиона динара.

Код тог предузећа утврђене су и неправилности у примени Закона о јавним набавкама где за јавне набавке у вредности од 34 милијарде динара "Путеви Србије" нису покренули поступак јавних набавки, већ су ангажовали предузећа у оквиру "Нибенс групе" за поправку и одржавање путева.

"У случају нишког предузећа "Медијана", још пре четири месеца је започет судски поступак због несавесног поступања особа у том предузећу, због проневере 45 тона дизел горива", истакао је Сретеновић.

Директор Државне ревизорске институције (ДРИ) изјавио је да је ревизијом пословања буџетских корисника код неких министарстава уочен прекршај Закона о јавним набавкама и о буџетском систему и најавио да ће против одговорних бити покренуте прекршајне пријаве.

Сретеновић, међутим, није желео да прецизира против којих министара ће бити поднете пријаве, а није рекао ни против колико министара.

"Пријаве се могу очекивати у јануару и њима ће бити обухваћени не само министри, већ и државни секретари и помоћници министара", рекао је Сретеновић.

Једине две државне институције које су добиле позитивно мишљење Државне ревизорске институције јесу Управа царине Министарства финансија и Народна банка Србије.

Ревизијом је утврђено да су код 47 провераваних субјеката (министарства, локалне самоуправе, управа при министарствима, јавна предузећа), супротно закону, извршене јавне набавке у укупном износу од око 850 милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво