Читај ми!

Стратешко партнерство са Кином

Представници Србије и Кине потписали уговор о реализацији прве фазе пројекта за ревитализацију термоелектране у Костолцу. Председник Борис Тадић каже да стратешко парнерство Србије и Кине даје и видљиве економске ефекте.

Министар инфраструктуре и енергетике Милутин Мркоњић и амбасадор Кине Чанг Вансу потписали су уговор о кредиту за реализацију прве фазе пројекта рехабилитације блокова Б1 и Б2 термоелектране у Костолцу.

Укупна вредност пројекта је 344,63 милиона долара, а 85 одсто вредности ће се финансирати из кредита кинеске Ексим банке.

Уговором је предвиђено да испоруке кинеске стране износе 53 одсто вредности пројекта, док је преосталих 47 одсто вредности опредељено за српске извођаче радова.

Председник Србије Борис Тадић, који је присуствовао потписивању уговора, изјавио је да тај догађај потврђује да стратешко парнерство Србије и Кине даје и видљиве економске ефекте.

Подсећајући да је, пре данашњег уговора, са кинеском страном потписан и уговор о градњи моста Земун–Борча, Тадић је рекао да постоји велики простор за прожимање привреда двеју земаља и за инвестиције кинеских компанија у Србији.

"Србија је увек отворена за кинеске инвестиције и кинеску технологију и данас разговарамо не само о инфраструктури и енергетици, већ и о инвестицијама у новим технологијама и електронској индустрији", рекао је Тадић.

Споразум о стратешком партнерству Србије и Кине потписан је 2009. године, а, како је објаснио Тадић, "било је потребно време да тај споразум добије и конкретне економске консеквенце".

Председник је нагласио да ће ревитализација термоелектране у Костолцу подићи њен капацитет за 35 мегавата, али и да ће то бити један од највећих пројеката у домену еколошке заштите, будући да ће бити инсталиран најсавременији систем за одсумпоравање.

Амбасадор Кине рекао је да је пројекат "Костолац Б" први велики пројекат у области енергетике и да представља отелотворење односа стратешког парнерства између Србије и Кине у области економије и трговине.

"Данас су створени услови за званичан почетак реализације овог пројекта", рекао је Чанг, истакавши да кинеска влада посебно посвећује пажњу развоју економских и трговинских односа са Србијом.

Амбасадор очекује да ће сви кинески пројекти, и изградња моста Земун–Борча и ревитализација термоелектране "Костолац Б", бити завршени по плану и на добробит српског народа, али и да ће се охрабрити долазак нових кинеских инвеститора у Србију.

Услови кредита

Уговор, како је саопштено, подразумева рехабилитацију постојећих блокова Б1 и Б2 Термоелектране "Костолац" вредности 176,31 милион долара, изградњу постројења за одсумпоравање од 130,5 милиона долара, изградњу пристаништа на Дунаву која кошта 15,86 милиона долара и изградњу железничке инфраструктуре у коју ће бити уложено 21,96 милиона долара.

Кредит Ексим банке одобрен је по фиксној каматној стопи од три одсто годишње, рок кредита је 15 година, укључујући и грејс период од пет година, док је рок отплате 10 година.

Провизија за организаовање кредита је један одсто, једнократно обрачунато на износ кредита док провизија за одобрена а неповучена средства износи 0,75 одсто на износ неповучених средстава кредита.

Завршетак пројекта планиран је у року од 30 месеци од датума ступања на снагу уговора о кредиту, а почетак радова очекује се већ у првој половини наредне године.

Потписивању споразума присуствовали су и генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић, извршни директор за стратешко планирање ЕПС-а Слободанка Кчевинац, директор Термоелектране и копова "Костолац" Драган Јовановић, као и саветник министра инфраструктуре за међународну сарадњу Јасмина Хаџиабдић.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво