Читај ми!

Већи привредни раст, мање запослених

Инфлација у овој години биће седам одсто, раст БДП-а 1,9 одсто, а број запослених мањи је у односу на претходну годину за 2,8 одсто, показују подаци Завода за статистику Србије. Највећи раст забележен у снабдевању струјом и гасом, највећи пад у трговини.

Бруто домаћи производ у Србији порастао је ове године за 1,9 одсто у односу на 2010. годину, изјавио је директор Републичког завод за статистику (РЗС) Драган Вукмировић.

Процењено је да укупна економска активност у овој години, с обзиром да четврти квартал још није завршен, мерене БДП-ом и исказане у ценама претходне године, имају тај реалан раст у односу на 2010. годину, рекао је Вукмировић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Вукмировић је рекао да ће овогодишња стопа инфлације износити, према процени РСЗ, седам одсто, а број запослених у 2011. мањи је у односу на претходну годину за 2,8 одсто.

Зараде без пореза и доприноса номинално су веће у овој години за 11,3 одсто, а реално за 0,3 процента у односу на прошлу годину.

Физички обим индустријске производње увећан је за 1,8 одсто, а највећи раст забележен је у секторима за снабдевање електричном енергијом, гасом, у грађевинарству и рударству, док је највећи пад био у трговини и сектору адиминстративне и помоћне услужне делатности.

Вредност радова изведених у грађевинарству бележи раст од 17,7 одсто, а промет у трговини на мало бележи пад и то од 17,6 одсто, док је промет у трговини навелико имао раст.

У сектору услуге смештаја и исхране забележен је раст од 1,5 одсто, а број ноћења је порастао за 4,2 одсто.

Сектор за саобраћај и складиштење је имао раст физичког обима од 8,1 одсто, као и делатност телекомуникација од 15,6 одсто.

Укупна спољнотрговинска робна размена Србије у периоду јануар - новембар износи 29,09 милијарди долара, што је пораст од 21,4 одсто у односу на исти период 2010. године или 20,75 милијарди евра односно за 14,8 одсто више.

Индустријска производња у новембру 2011. већа је за 2,2 одсто у односу на исти период лане, а у односу на просек 2010. године већа је за 9,7 одсто.

Промет робе у трговини на мало у Србији у новембру ове године је у односу на 2010. мањи у текућим ценама за 9,1 одсто, а у сталним ценама за 16, 4 одсто.

У периоду јануар - новембар ове године промет робе у трговини на мало мањи је у односу на прошлу годину у текућим ценама за седам одсто, а у сталним ценама за 16,7 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво